Kayserili'nin araba alması zorlaştı!

Kayseri'de araba almak isteyenlerin otomobil sahibi olması artık neredeyse zorlaştı. Avrupa Birliği'nin zorunlu kıldığı Genel Güvenlik Yönetmeliği'nin (GSR) devreye alınması ve Çinli otomobillere ilave gümrük vergisi uygulanması ile otomobil sektörüne zam gelmesi bekleniyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Kayserili'nin araba alması zorlaştı!

Kayseri'de araba sahibi olmak isteyen vatandaşlar kara kara düşünüyor. Otomobil sektöründe beklenen gün geldi. Avrupa Birliği'nin zorunlu kıldığı Genel Güvenlik Yönetmeliği'nin (GSR) devreye alınacak. Ayrıca hafta başından itibaren Çinli otomobillere ilave gümrük vergisi uygulanacak. Bununla birlikte Çinli araçlarda 700 bine varan artış yaşanması bekleniyor.

Otomobil sektöründe yaşanan durağanlığın değişikliklerle birlikte haretekleniyor. Önceki haftalarda açıklanan GSR 31 Ağustos'a ertelenmişti. Tüm binek ve ticari araçlar ve kamyonetlerde şerit takip asistanı ve acil durum frenleme asistanı özelliği mecburi olacak. Otobüs ve kamyonlarda ise olası kör noktaları daha iyi tespit etmeye yönelik teknolojiler, yaya ve bisikletliler için çarpışma önleme teknolojisi, lastik basıncı izleme sistemi özellikleri olacak.

Şu anda tercihe bağlı olarak taşıta ilave edilen ya da üst donanıma sahip taşıtların bir kısmında bulunan bu teknolojiler, Avrupa Birliği tarafından alınan kararla artık standart hale gelmiş olacak. Sıfır kilometre taşıtlarda belirtilen güvenlik özellikleri de yer alacak.

Uzmanlar tarafından yapılan hesaplamalarda ilave maliyet tutarının 2000 Euro'ya kadar yükseleceği tahmin ediliyor. GSR'nin devreye alınmasıyla araçlarda 105 bin TL'lik fiyat artışı olacağı belirtiliyor.

Kayserilinin araba alması zorlaştı!

Sıfır araçlara yeni standart!

Belirtilen standartlar araçlara uygulanmadığı takdirde trafiğe çıkamayacak. Ancak alınan bu kararın otomobil fiyatlarına yansıması ifade ediliyor. Yeni özellikler ile araçlarda 105 bin TL'lik fiyat artışı olacağı belirtilirken sektör temsilcileri markaların elinde GSR özelliği olmayan 50 bini aşkın araç stoku olduğunu kaydediyor. 

Ayrıca geçtiğimiz ay yayımlanan kararla Çin'den ithal edilen tüm yakıt tiplerindeki bine araçlara yüzde 40 ek vergi getirilmiş en düşük gümrük vergisi ise 7 bin dolar olmuştu. Türkiye'de satış yapan Çinli marka sayısı 10'u aşarken, bu markalar topam pazardaki payını yaklaşık yüzde 10 seviyesine yüksellti. En fazla satışı yapılan ise Chery marka araçlar oldu.

Gümrük vergisine KDV-ÖTV de eklenince Çinli otomobillerde fiyat artışının 400-700 bin TL arasında olabileceği belirtiliyor.