Kayserililer dikkat! Anayasa mahkemesi o kararı iptal etti

Anayasa Mahkemesi (AYM), araç satışlarının ardından devam eden zorunlu mali sorumluluk sigortasının 15 gün süresince devam etmesini öngören düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı buldu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…

Kayserililer dikkat! Anayasa mahkemesi o kararı iptal etti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Anayasa Mahkemesi (AYM), araç satışlarının ardından devam eden zorunlu mali sorumluluk sigortasının 15 gün süresince devam etmesini öngören düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı buldu ve iptal etti. Mahkemenin aldığı bu karar, araç alım-satım süreçlerinde önemli bir değişikliği beraberinde getirecek.

9 ay sonra yürürlüğe girecek

İptal kararı, AYM'nin Anayasa'ya uygunluk değerlendirmesi sonucu alındı ve yeni düzenleme 9 ay sonra yürürlüğe girecek. Bu süre zarfında, araç alım-satım sürecindeki mali sorumluluk sigortası düzenlemelerinin gözden geçirileceği ve sektördeki paydaşların bu değişikliklere uyum sağlayacağı bir süreç bekleniyor.
Yüksek Mahkeme, araç satışının ardından önceki sahibinin araç üzerindeki fiili ve hukuki hâkimiyetinin sona erdiğini, eski sahibin yeni sahibi üzerinde denetim ve gözetim sorumluluğu olmadığını belirtti. Kararda, aracın yeni sahibinin 15 günlük süre içinde üçüncü kişilere zarar vermesi halinde, bu fiillerden eski sahibin sorumlu tutulabileceği ifade edildi ve bu durumun ‘oldukça ağır bir müdahale’ niteliği taşıdığı vurgulandı.

Ayrıca, kararda, satış veya devir işlemi yapılan ve işleteni değişen motorlu araçların tescilinde veya trafiğe çıkarılmasında yeni sahibin zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırması şartına ilişkin kanun koyucunun önünde anayasal bir engel bulunmadığı değerlendirmesine de yer verildi…