Kayserili yatırımcılar dikkat – Kısıtlama getirildi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı Kayseri'de altın yatırımcısını endişelendirecek kısıtlamayı açıkladı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayserili yatırımcılar dikkat – Kısıtlama getirildi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan kısıtlama haberi Kayseri’de altın yatırımcısını tedirgin etti. Ekonomik model değişikliğinden kaynaklı ortaya çıkan bu tedbirle, altın ithalatında daha sıkı kontrol ve düzenleme sağlanması amaçlanıyor.

Kayserili yatırımcılar dikkat – Kısıtlama getirildi!

İleri Gazetesi’nde yer alan habere göre, Türkiye’de yatırımcısının en güvenli liman diyerek satın aldığı altın ile ilgili yeni tedbirler alındı. Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni ekonomi politikalarının uygulanması ve parasal sıkılaşma politikalarının hayata geçirilmesiyle birlikte altın ithalatında kısıtlama getirdi. Bu da 2024 yılının başlarında altın ithalatındaki ciddi düşüşlerle sonuçlandı.

Bakanlığın Temmuz ayında aldığı yeni tedbirlerle birlikte, Türkiye’ye Avrupa Birliği ülkeleri dışından yapılan altın ithalatına %20 oranında ek vergi getirilmiş ayrıca da altın alımları için kota genişletilerek ithalatçıların bildirim yapma zorunluluğu getirilmişti. Bu tedbirlerin ardından Eylül ayında ithal edilen altın miktarı 14,961 kilograma geriledi ve en düşük seviyeye indi.

Bakanlık tarafından alınan son önlemler arasında şirketlerin yurt dışından altın alımı için 25 kilogramlık üst sınır getirilmesi de bulunuyor. Bu adımlar, altın ithalatında daha sıkı kontrol ve düzenleme sağlanması amacıyla atıldı.

Ancak, altın üreticileri ve kuyumcu esnafı, bu kısıtlayıcı politikaların daha da sıkılaştırılması durumunda piyasada arz sorunları yaşanabileceğini belirtiyor. Bu durumun altın alım-satım işlemlerinde makas aralığının genişlemesi ve piyasada dengesizlikler yaratması endişesi taşıyor. Bu nedenle, bu tür düzenlemelerin altın piyasasında talebin yeterince karşılanamamasına ve olumsuz sonuçlara yol açabileceği endişesi bulunuyor.