Kayserili kadınların yemeği en iyisi çıktı!

Tasteatlas, ülkelerde bulunan salataların en iyilerini sıraladı. Kayserili kadınların oturmalarında eşlik eden o yemek listede yer aldı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Kayserili kadınların yemeği en iyisi çıktı!

Seyahat rehberi TasteAtlas dünyanın en iyi salatalarının yer aldığı listeyi kamuoyu ile paylaştı. Listede Tunus'tan Amerika'ya, İtalya'dan Taylan'da birçok ülke yer alırken Türkiye'den de Kayserili kadınların gün tabaklarını şenlendiren yemek çeşitleri yer aldı.

Kayserili kadınlar çeşitli arkadaş gruplarıyla bir araya gelerek altın veya para üzerinden ay ay gün oturmaları düzenliyor.

Gün tabakları Türkiye’de dikkat çeken ve en çok sevilen tabak olarak bilinir. Yaprak sarma, kek, kurabiye ve salatalarla süslenen gün tabakları herkesi oldukça mutlu ediyor. Öyle ki mutsuz insanlar ve acıkan insanlar ‘’Bir gün tabağı olsa da yesek’’ cümlesini sıkça kullanır.

İşte dünyanın en iyi salata listesi…

 1. Dakos / Yunanistan

Yunanistan mutfağıyla özdeşleşen dakos, myzithra peyniri, domates, zeytin, kapari ve zeytinyağı ile hazırlanan bir Girit salatasıdır. Bu salata kurutulmuş ekmek veya arpa peksimetinin üzerine eklenerek servis edilir. Salata yapımında koroneiki veya lianes gibi zeytin çeşitlerinin kullanılması önerilir. 

2. Mechouia salatası / Tunus

Geleneksel bir Tunus salatası olan mechouia, ızgarada pişirilmiş soğan, biber, domates ve sarımsakla yapılır. Üzerine zeytinyağı, kimyon, tuz ve karabiber eklenir. Özellikle yaz aylarında tüketilen bu salata, üzerine eklenen ton balığı ve haşlanmış yumurta eşliğinde servis edilir. Restoranlarda, kızarmış ekmek veya baget dilimleri ile sunulur. 

Kayserili kadınların yemeği en iyisi çıktı!

3. Houria / Tunus

Tunus mutfağıyla özdeşleşen bu salata, havuç, harissa, sirke, sarımsak, kimyon tohumu ve zeytinyağından oluşur. Hazırlaması çok kolay olduğu için, yemeklerin yanında sıklıkla tercih edilir. Havuç haşlanıp püre haline getirilir ve diğer malzemelerle karıştırılır. Bazı bölgelerde haşlanmış yumurta, beyaz peynir, kişniş ve zeytin gibi malzemelerle karıştırılarak sunulur.

4. Greek salad (Horiatiki salata) (Yunan Salatası) / Yunanistan

Köy salatası veya horiatiki olarak da bilinen Yunan salatası, dörde bölünmüş domates, dilimlenmiş kırmızı soğan ve iri dilimlenmiş salatalıktan oluşan Yunanistan'ın ulusal yemeğidir. Bölgeye göre zeytin, yeşil biber, beyaz peynir, kekik, tuz, karabiber veya zeytinyağı ve limon veya sirkeden (isteğe bağlı) yapılan tipik bir sos da olabilir.

5. Sopska Salatası / Bulgaristan

Sopska salata, aynı zamanda Bulgaristan'ın ulusal yemeklerinden biri olan geleneksel bir soğuk salatadır. Çoğu Bulgar restoranında bulabileceğiniz yaz aylarında servis edilen salata, doğranmış domates, salatalık, soğan, közlenmiş veya çiğ biber ve Bulgar peynirinden oluşur.
6. Smacked cucumber (Pai huang gua)

Kayserili kadınların yemeği en iyisi çıktı!

Özellikle Tibet'te piknik yaparken atıştırmalık olarak popüler olan geleneksel bir Asya yemeğidir. 

Yemek genellikle salatalık, sarımsak, susam yağı, siyah sirke ve soya sosu kombinasyonuyla yapılır. Salatalık soyulur ve oklava ile vurulur, böylece parçalanmaya başlar.

7. Ovcharska Salata / Bulgaristan

Bulgaristan'la özdeşleşen bu salata, aslında shopskanın basit bir çeşididir. Mantar, yumurta ve jambon ilavesiyle hazırlanır. Bitkisel yağla karıştırılan salata, özellikle yaz aylarında tercih edilir. Mevsim sebzelerinin kullanılmasına dikkat edilir.

8. Caprese Salatası / İtalya

Caprese salatası, dilimlenmiş taze mozzarella peyniri, domates ve fesleğen ile tuz ve zeytinyağı ile tatlandırılmış bir İtalyan salatasıdır.

9. Fattoush (Fettuş) / Lübnan

Fattuş, diğer malzemelerin üzerine inşa edildiği temel olarak geleneksel lavaştan yapılan basit bir salatadır. Lavaş küçük parçalara bölünür veya kesilir, ardından kızartılır. Daha sonra marul, turp, çıtır salatalık, domates, biber, soğan ve (bazen) sarımsak gibi çeşitli sebzelerle karıştırılır.

10. Som Tam (Yeşil Papaya Salatası) / Tayland

Som tam, çoğunlukla Tayland'ın kuzeydoğu kısmıyla (Isaan) ilişkilendirilen yeşil bir papaya salatasıdır ancak ilk kez Laos'ta ortaya çıktığı öne sürülür. İnce yeşil papaya şeritlerinin yanı sıra, bu salata genellikle kavrulmuş yer fıstığı, yeşil fasulye, domates ve tipik olarak sarımsak, kırmızı biber, balık sosu, kurutulmuş karides, palmiye şekeri ve limon veya demirhindi suyuyla yapılan keskin bir sos içerir.

Kayserili kadınların yemeği en iyisi çıktı!

Dünya lezzetlerini sıralayan TasteAtlas bu kez de dünyanın en iyi salatalarını sıraladı. Listede 13'üncü sırada kısır, 17'nci sırada piyaz yer aldı. 31'inci sırada da zeytin piyazı kendine yer buldu. 

Listede 36'ıncı sırada ise semizotu salatası yer aldı. 38'inci sıraya patlıcan salatası, 71'inci sıraya da çoban salatası geldi.