Kayserili emeklilerin hesabı şaşırttı! Elde kalan para gündem oldu
Kayseri'deki emeklileri yakından ilgilendiren dikkat çekici hesap TBMM kürsüsüne taşındı. Açıklanan rakamlar, kentte uzun süredir konuşulan hangi gerçeği gözler önüne serdi? İşte Meclis'te paylaşılan o çarpıcı hesabın detayları...
Hayat pahalılığı ve yükselen kira fiyatları, Kayseri'de her geçen gün daha fazla vatandaşın ortak gündemi haline geliyor. Özellikle sabit gelirle yaşamını sürdürmeye çalışan emekliler, artan barınma maliyetleri karşısında bütçelerini dengelemekte zorlanırken, bu kez dikkat çeken bir hesap Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündemine taşındı.
Meclis kürsüsünde paylaşılan veriler, yalnızca rakamlardan ibaret bir tabloyu değil, kentte binlerce kişinin her ay yaşadığı ekonomik mücadeleyi de yeniden tartışmaya açtı. Açıklanan hesap, kira ödemesinin ardından emeklinin cebinde kalan paranın ne kadar olduğunu ortaya koyarken, yaşam maliyetleriyle gelir arasındaki farkı da gözler önüne serdi.
Kayseri için dikkat çeken kira hesabı
YENİ Parti Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Kayseri'deki konut kiraları ile emekli ve çalışan maaşları arasındaki farkın giderek büyüdüğünü söyledi.
Haziran 2026 verilerine göre Kayseri'de ortalama konut kirasının 18 bin 628 liraya yükseldiğini belirten Genç, bu rakamın özellikle sabit gelirli vatandaşlar açısından ciddi bir yük oluşturduğunu ifade etti.
Emeklinin maaşının büyük bölümü kiraya gidiyor
Konuşmasında en düşük emekli aylığının 23 bin 552 lira olduğunu hatırlatan Genç, yapılan hesaplamaya göre emeklinin maaşının yaklaşık yüzde 79'unun yalnızca kira ödemesine gittiğini dile getirdi.
Bu hesaba göre, ortalama kira ödendikten sonra emeklinin elinde 4 bin 924 lira kaldığını belirten Genç, kalan tutarla elektrik, su, doğal gaz, gıda, ilaç ve ulaşım gibi zorunlu ihtiyaçların karşılanmasının beklendiğini söyledi.
Asgari ücretli de benzer tabloyla karşı karşıya
Meclis'te paylaşılan veriler yalnızca emeklileri değil, çalışan kesimi de kapsadı. Net asgari ücretin 28 bin 75 lira olduğunu hatırlatan Genç, ortalama kira ödendiğinde bir asgari ücretlinin gelirinin yaklaşık yüzde 66'sının barınma giderine ayrıldığını ifade etti.
Buna göre asgari ücretlinin cebinde ay boyunca diğer tüm ihtiyaçlarını karşılamak için 9 bin 447 lira kaldığını belirten Genç, mevcut gelir seviyelerinin temel yaşam giderlerini karşılamakta yetersiz kaldığını savundu.
‘Kayseri'de sorun artık yalnızca ev sahibi olmak değil’
Konuşmasında değerlendirmelerde bulunan Aşkın Genç, Kayseri'de yaşanan sorunun artık yalnızca konut sahibi olabilmek olmadığını belirterek, kira ödendikten sonra vatandaşların yaşamını sürdürebilecek gelirle ay sonunu getirmekte zorlandığını söyledi.
Genç, emekli aylıkları ile asgari ücretin yaşam maliyetleri dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade ederken, vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve insan onuruna yakışır bir yaşam sürebilecek gelir seviyesine ulaşmasının önemine dikkat çekti.
Barınma maliyetleri yeniden tartışma konusu oldu
TBMM'de gündeme taşınan Kayseri verileri, kentte son dönemde sıkça dile getirilen barınma maliyetlerini bir kez daha tartışmaya açtı. Açıklanan rakamlar, özellikle emeklilerin ve dar gelirli vatandaşların bütçesinde kira giderlerinin ne kadar büyük yer tuttuğunu ortaya koyarken, gelir ile yaşam maliyetleri arasındaki dengenin yeniden değerlendirilmesi gerektiği yönündeki tartışmaları da beraberinde getirdi.
