Kayseri'deki Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Aşısı çalışmalarına 10 milyon liralık bütçe

Kayseri'de kurulması kararlaştırılan ve projelendirilen Kırım-Kongo Kanamalı Ateş Aşısı Laboratuarı için 9 milyon 840 bin liralık bir bütçe ayrıldığı belirlendi.

Kayseri'deki Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Aşısı çalışmalarına 10 milyon liralık bütçe

Maliye Bakanlığı Bütçe Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nün 2017 Yılı Yatırım Programı’ndan edinilen bilgilerde yaklaşık 10 milyon liralık bir bütçe ayrıldığı belirtilirken, projenin başlangıç ve bitiş tarihinin ise 2016-2018 yılları arasında olduğu aktarıldı. 
 
DÜNYADA İLK
 
Sağlık Bakanlığı’nın da destekleri ile Erciyes Üniversitesi bünyesinde oluşturulan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Aşısı çalışmalarının ve kurulan laboratuarın dünyada ilk olduğu ifade edilmişti. Konuya ilişkin yakın bir zamanda eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ; “Erciyes Üniversitesi ile 7-8 senedir birlikte yürüttüğümüz KKKA aşısı çalışmamız devam ediyor. Bu, dünyada bir ilktir. Bilim heyeti ile geçtiğimiz günlerde konuştum, çok umutlular. Aşı çalışmalarında sona oldukça yaklaştık. Bu aynı zamanda virüs aşılarının üretiminde bir ilk olacak. Önümüzdeki birkaç sene içerisinde orijinal bir virüs aşısı üretmiş olacağız” demişti.
 
ÖLÜM ORANI YÜKSEK
 
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi’nin (KKHA), keneler tarafından taşınan Nairovirüs isimli bir mikrobiyal etken  tarafından neden olunan ateş, cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyon olduğu bildirilirken, son yıllarda tedavide görülen gelişmelere rağmen, bu enfeksiyonlarda ölüm oranlarının hala yüksek olduğu iletildi. HABER: KAAN AKBAŞ