Kayseri'de şehitleri anma gecesi düzenlendi

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin Yıldönümü münasebetiyle, Kayseri Valiliği İl Kültür Turizm Müdürlüğü ile 1915 Kayseri Çanakkale Savaşı Şehit Yakınları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından ortaklaşa 'Şehitleri Anma' programı düzenlendi.

Kayseri'de şehitleri anma gecesi düzenlendi

Şehitleri anmak için düzenlenen gecede, hoca Mustafa Topçu Kuran-ı Kerim tilavetinde bulundu. Mustafa hocanın okuduğu Kuran-ı Kerim’den sonra 1915 Kayseri Çanakkale Savaşı Şehit Yakınları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Rıza Yağar açılış konuşmasını yaparak; “Çanakkale savaşı şehitleri başta olmak üzere, bu vatan için her ne şartla olursa olsun şehit olan, şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum. Bende Çanakkale savaşında berber oğullarından şehit düşmüş, şehit torunuyum. Allah vatanımıza milletimize zeval vermesin” ifadelerinde bulundu.
 
Geceye katılan Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş ise  konu hakkında şu kelimeleri dile getirdi; “Bilindiği gibi 102 yıl önce Anadolu yoksul, savaştan çıkmış, perişan bir haldeydi. Mustafa Kemalin önderliğinde kadınıyla, çocuğuyla çok çetin bir savaş vererek bu güzel vatana düşmanı sokmadık. Bağımsızlığımız, özgürlüğümüz uğruna 3 yüz bin kadar şehit vermiş olduğumuz bu savaşı anmak için buradayız. Tüm şehit yakınların başı sağ olsun. Çanakkale geçilmez bu vatan bölünmez.” 
 
Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü Taymuş, konuşmasını bitirdikten sonra, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan Çanakkale adlı belgesel sunuldu. Belgeselde Çanakkale Savaşı’nın nasıl fedakarlıklar sonucu kazanıldığı anlatılırken geceye katılan bazı konuklar göz yaşlarını tutamadı.
Belgesel sunumu bittikten sonra Süleyman kocabaş hoca, Çanakkale Savaşı’nda bizim ülkemizin üstünden oynanan oyunları değindi. Kocabaş “Rus çarlığı doğu cephesinde sıkışmış bir durumdaydı bu durumdan kurtulmak için İngiltere’den yardım istedi. Rus çarlığının planı İngilizleri İzmir üzerinden Osmanlıyla savaşmasını sağlamaktı. Ama bu planları gerçeklemedi burada bir oyun olduğunu sezen itilaf devletleri Çanakkale’ye yöneldi. Yani burada Rusya’nın planı bozulmuş oldu. Osmanlıyı itilaf devletleriyle uğraştırıp kendileri kolay yoldan İstanbul’a girme planları suya düştü. Bu durum üzerine o amansız Çanakkale savaşı başladı. Düşmanın gelişmiş top, tüfekleri vardı. Bizim askerimizin ise böyle gelişmiş top ve tüfekleri yoktu. Bununla da kalmayıp Düşman sömürdüğü milletlerdeki insanları üzerimize saldı. Akın akın gelen düşman saldırısına karşı, bu vatana düşman ayağı basmasın diye kendi cenaze namazını kılıp gitti o vatan evlatları” şeklinde konuştu.
 
Gecede Kayseri Valiliği’nin Türk Sanat Müziği Korosu Şefi Hatice Öztürk ve koro sanatçıları tarafından Çanakkale türküleri seslendirildi. Seslendirilen türküler geceye katılan konuklara duygusal anlar yaşattı. Koronun performansını bitirmesi üzerine Kayseri Vali yardımcısı Baha Çelik ve Kocasinan Milli Eğitim Müdürüne plaket ve hediyeler takdim edildi. HABER-FOTO: STAJYER KADİR YÜZÜGÜ