- Haberler
- Ekonomi
- Kayseri'ye gelen gurbetçilerin tercihi şaşırttı! Gençler onu, yetişkinler bunu aldı
Kayseri'ye gelen gurbetçilerin tercihi şaşırttı! Gençler onu, yetişkinler bunu aldı
Kayseri'ye yaz döneminde gelen gurbetçiler kentte alışveriş hareketliliğini artırırken, bu yıl yaptıkları tercihler de dikkat çekti. Gençlerle yetişkinler arasındaki belirgin fark ise öne çıktı. Peki, gurbetçiler bu yaz en çok ne aldı?
Yaz aylarında Avrupa’nın farklı ülkelerinden memleketlerine gelen gurbetçiler, Kayseri’de çarşı ve pazara hareketlilik getirdi. Yaklaşık iki ay boyunca kentte kalan gurbetçilerin alışveriş tercihleri ise esnafın yakın takibindeydi.
Özellikle temmuz ayıyla birlikte başlayan yoğunluk, ağustos ayının sonuna yaklaşılmasıyla birlikte yerini dönüş hareketliliğine bırakmaya başladı. Gurbetçilerin Kayseri’de bulunduğu yaklaşık 60 günlük süreçte yaptıkları bazı tercihler ise dikkat çekti.
60 günlük hareketlilik
Kayseri’nin tanınan kuyumcularından Ali Akyüz, gurbetçilerin alışveriş tercihlerini Anadolu Haber’e değerlendirdi. Gurbetçilerin 1 Temmuz itibarıyla gelmeye başladığını belirten Akyüz, üçer ve dörder haftalık periyotların ardından Avrupa’ya dönüşlerin başladığını, son kafilenin ise genellikle 30 Ağustos itibarıyla Türkiye’den ayrılacağını söyledi.
Gurbetçilerin kentte bulunduğu yaklaşık 60 günlük dönemin Kayseri esnafı açısından oldukça hareketli geçtiğini ifade eden Akyüz, özellikle kuyumculuk sektöründe alışverişlerin arttığını vurguladı.
Gençler onu, yetişkinler bunu tercih etti
Gurbetçilerin kuyumcu alışverişlerinde yaş gruplarına göre dikkat çeken bir tercih farkı ortaya çıktı. Akyüz’ün aktardığına göre yetişkinler daha geleneksel ürünlere yönelirken, gençlerin tercihlerinde son dönemin popüler takıları öne çıktı.
Yetişkin gurbetçilerin Reşat altınına yoğun ilgi gösterdiğini belirten Akyüz, gençlerin ise Cartier tarzı kelepçe ve yüzükler ile Van Cleef tarzı kolye, küpe ve yüzüklere ilgi gösterdiğini söyledi.
Künye, küpe ve kolye çeşitleri de gurbetçilerin bu yaz Kayseri’deki kuyumcu alışverişlerinde tercih ettiği ürünler arasında yer aldı.
Gurbetçilere teşekkür etti
Gurbetçilerin yalnızca kuyumculuk sektörüne değil, kentteki ticari hareketliliğe de katkı sağladığını belirten Akyüz, yaklaşık 60 günlük dönemin esnaf açısından bereketli geçtiğini ifade etti.
Anadolu Haber aracılığıyla gurbetçilere teşekkür eden Akyüz, yaz döneminde yaptıkları alışverişlerle Kayseri esnafına önemli bir canlılık kazandırdıklarını söyledi.



