Kayseri yarışı kaybetti!

Yıllar önce Bursa, Konya ve Gaziantep ile sanayi ve ticaret alanında yarışan Kayseri, Devletten yeteri kadar yatırım ve teşvik alamayınca bu illerin gerisinde kaldı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde...

Kayseri yarışı kaybetti!

Yıllar önce Bursa, Konya ve Gaziantep ile sanayi ve ticaret alanında yarışan Kayseri, Devletten yeteri kadar yatırım ve teşvik alamayınca bu illerin gerisinde kaldı.

Kafa kafaya gidiyorlardı!

2000’li yılların başlarında Kayseri, Konya, Bursa ve Gaziantep gibi Anadolu şehirleri arasında kıyasıya bir rekabet yaşanıyordu. Sanayi, ticaret, eğitim ve turizm alanında öne geçme yarışında son yıllarda Kayseri geride kaldı. Başta hızlı tren olmak üzere pek çok devlet yatırımından mahrum kalan Kayseri, tarım, hayvancılık ve sanayi alanındaki teşviklerden de yararlandırılmadı. Nevşehir, Niğde, Yozgat ve Sivas gibi illerde çok yüksek miktarlarda yatırım teşvikleri verilirken, Kayseri teşvik bölgeleri kapsamına alınmadı. 

Konya ve Antep uçtu!

Kayseri pek çok devlet yatırımından mahrum bırakılırken, aynı dönemde Bursa, Gaziantep ve Konya’ya adeta yatırım yağdı. Özellikle bazı bakanlıkların Konya’ya yaptığı pozitif ayrımcılık, şehrin gelirleri ve yatırımları noktasında büyük katkı sağladı. Konya’da şehir içi ulaşımı sağlayan raylı sistemin ulaştırma bakanlığı tarafından üstlenilmesi, bu anlayışın son örneğini ortaya koydu. Benzer şekilde Fatma Şahin de Gaziantep’e pek çok yatırım çekti. Şahin’in eski bir bakan olması çok ciddi avantaj sağladı. Kayseri’de ise Mehmet Özhaseki dışında şehre yatırım getirmeye çalışan isim çıkmadı.

Aradaki makas açılıyor!

Kayseri’de hâlihazırda 3 organize sanayi bölgesi bulunurken, Bursa’da OSB sayısı 17’ye yükseldi. Konya’da 9, Gaziantep’te 5 organize sanayi bölgesi var. Bursa, İstanbul ve Kocaeli’nden sonra en çok ihracat yapan üçüncü il konumunda ve 2023 yılı ihracatı 18 milyar dolara yaklaştı. Gaziantep’in 2023 yılı ihracat miktarı 10 milyar doları aşarken, Konya aynı dönemde 3 milyar dolardan fazla ihracat yaptı. Kayseri’nin ihracat miktarı ise aynı dönemde 3,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.