Kayseri tarihinin en ilginç olaylarından biri: Kuzugüdenli aşireti halkı canından bezdirdi!

Kayseri tarihi bir birinden ilginç olayların yaşandığı örneklerle dolu. Yapılan bir araştırma sonucu ortaya çıkan bu olay ise pes dedirtti. Yıllarca halkı canından bezdiren Kuzugüdenli aşireti, bakın neler yapmış. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri tarihinin en ilginç olaylarından biri: Kuzugüdenli aşireti halkı canından bezdirdi!

Köklü bir geçmişe sahip olan Kayseri’nin tarihinde pek çok ilginç olay bulunuyor. Tarihçiler tarafından ortaya çıkarılan bir örnek ise pes dedirtti. Kayseri halkını canından bezdiren Kuzugüdenli aşiretinin, halka yapmadığı zulüm kalmamış.

Kayseri tarihinin en ilginç olaylarından biri: Kuzugüdenli aşireti halkı canından bezdirdi!

Kayseri, pek çok medeniyete ev sahipliği yapan köklü bir geçmişe sahiptir. Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde de önemini korumuş olan kentin geçmişinde, pek çok ilginç olay yaşanmış. Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Metin Hülagü, tarihte yaşanan ve belli bir yaşın üstünde olanların anlattığı bazı olaylara açıklık getirdi.

Doç. Dr. Hülagü, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi’nde yayımlanan makalesinde, Kayseri ve civarında yaşayan aşiretlerle ilgili bir birinden ilginç bilgiler verdi. Doç. Dr. Hülagü, makalesinde, özellikle eşkıyalık olaylarına değinerek, bu olayların insanlık tarihi kadar eski olduğunu, bu durumdan Anadolu kentleri ve Kayseri’nin de nasibini aldığını belirtti.

Osmanlı’nın son dönemlerinde bu olaylarda büyük artış yaşandığını vurgulayan Doç. Dr. Hülagü, makalesinde şu bilgileri verdi, ‘Anadolu’da eşkıyalık hareketlerinin meydana geldiği yerlerden birisi de değişik türden birçok aşiret mensubunun yaşadığı Kayseri sancağı ve çevresi olmuştur. On dokuzuncu asırda Kayseri sancağı ve çevresinde eşkıyalık hareketleri noktasında dikkat çeken aşiretlerinden birisi ise Kuzugüdenli aşiretidir. Türkmen topluluğundan olan Kuzugüdenli aşireti mensupları Kayseri sancağı ve çevresinde uzun yıllar eşkıyalık yolu ile halka zulmederek mallarını gasp etmekten, sancağın huzur ve sükununu bozmaktan çekinmemişlerdir.’

Makaleye göre, Kuzugüdenli aşireti, halkın eşyalarını ve hayvanlarını çalmakla kalmamış, yol kesicilik, hırsızlık ve pek çok gasp olaylarına karışmış. Tarla ve bahçelere zarar verme, insanlara hakarette bulunma, şiddetli biçimde dövme, çırılçıplak soyma namuslarını kirletme, idam etmek suretiyle kendilerini öldürmek yahut ağır derecede yaralamak, hanelerini yakmak da eşkıyaların yaptığı eylemler arasında bulunuyor. Yaşanan bu katliam ve yağmalar nedeniyle genel anlamda Anadolu’da, özelde ise Kayseri ve çevresinde, dönem dönem, insanların can ve mal güvenliği ortadan kalkmıştır.

Kuzugüdenli aşireti

Kuzugüdenli aşireti Türkmen topluluğundan olup Adana sahilleri ve Yüreğir kazası, Tarsus havalisi, Sivas sancağında Yeni İl kazası, Niğde, Rakka ve Kayseri’de yerleşmiş ve yaşamıştır.