Kayseri Tabip Odası Başkanı açıkladı: 'Parlak bir tablo görmüyoruz'

Pandemiyle ilgili Kayseri'de son durumunu değerlendiren Kayseri Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. İlhan Şahin: 'Sahada çok parlak bir tablo görmüyoruz. Hasta sayısında artış olduğu aşikar.'

Kayseri Tabip Odası Başkanı açıkladı: 'Parlak bir tablo görmüyoruz'

Koronavirüsün Kayseri’deki seyri ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Şahin, hasta sayısının son günlerde arttığını belirtti. Yayılımın, çok yoğun önlem alındığı Nisan – Mayıs aylarından daha fazla seyrettiğini kaydeden Şahin, “Biz de Tabip Odası olarak Kayseri’de sahada çok parlak bir tablo görmüyoruz. Hasta sayısında artış olduğu aşikar, bunu hem bizzat hem de yakın çevremizden gözlemliyoruz. Görünen o ki, Nisan ve Mayıs aylarında yoğun önlemlerin alındığı dönemlere oranla daha fazla yayılım söz konusu. Ancak bunlar bizim kişisel gözlemlerimiz.” dedi.

“VERİLER ŞEFFAF BİÇİMDE PAYLAŞILMALI”

Tabip Odası olarak herhangi bir veriye erişimlerinin söz konusu olmadığına dikkat çeken Şahin, veri paylaşımı konusunda İl Sağlık Müdürlüklerinin daha şeffaf bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini dile getirdi. Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tabip Odası olarak, İl Sağlık Müdürlükleri ya da kamu kurumları gibi verilere erişimimiz yok. Bizim de hekimler olarak beklentimiz sağlık müdürlüklerinin mevcut durumu, hastaneler hekimler ve çalışanlarla şeffaf bir şekilde paylaşması yönünde. Çünkü şeffaflık güveni artırır, güvende sarsılma olursa da süreç kuvvetli sürdürülemez. Acizane tavsiyemiz bu tür duyuruların iletişimin güçlendirilerek yapılması yönünde. Bizler de Tabip Odaları olarak şu anda vatandaşlarımızın takip ettiği gibi genel durumu takip ediyoruz. Dolayısıyla il bazında bizimle paylaşılan bir veri durumu söz konusu değil. Diğer bazı illerde tabip odaları kendi çabalarıyla, gayri resmi olarak, sahada çalışan üyeleri aracılığıyla verileri elde ediliyor ama bunu biz çok doğru bulmuyoruz ve bu güvensiz tavır içinde olmak istemiyoruz. Bizim istediğimiz kurumların kendilerinin bu verileri gün be gün bizimle paylaşmaları yönünde.”

“VATANDAŞLAR BİLİNÇLİ DAVRANMALI”

Virüs ile mücadelenin sadece devlet kurumlarının çabası ile mümkün olamayacağını vurgulayan Şahin, vatandaşları önlemlere uymaya davet etti. Kayseri’de sahada gördükleri tabloda vatandaşların maske, mesafe ve hijyen şeklindeki temel önlemlere uyma oranlarının düşük seyrettiğinin altını çizen Şahin, “Herkesin hem kendini semptomsuz hem de karşıdakinin virüs taşıyıcısı olduğunu var sayarak hareket etmesi; bu bir mücadeleyse, kendisini bu mücadelenin bir neferi olarak değerlendirmesi gerekiyor. Sokakta gördüğümüz tablo çok aşikar bu bilinç maalesef yeterince oluşmuş değil. Herkes kendi evine kadar gelmedikçe sanki hastalık yokmuş gibi bir düşünce içerisinde hareket ediyor. Halkın duyarsız olması durumunda devlet istediği kadar tedbir alsın, bu mücadelenin olumlu sonuçlanması mümkün değil. Sağlık çalışanları halihazırda moral olarak çökmüş değil ama bu süreç bu yoğunlukla devam ederse onlar da yorgun düşecek. Vatandaşların sağlık çalışanlarını da düşünerek hareket etmeleri gerekir.” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi