Kayseri Şeker Türkiye'de ilk betonik silo yaparak çiftçilerin hizmetine sundu
Orta Anadolu'daki en büyük çiftçi kuruluşlarından birisi olan Kayseri Şeker tarafından Boğazlıyan, Develi ve Şarkışla'ya toplamda 80 bin ton kapasiteli, 40 milyon TL'ye mal olan Lisanslı depo yatırımları çiftçinin hizmetine sunuluyor.
5 yıl önce batmakta iken uygulanan mali disiplin ile sektörel gelişmeler yakından takip edilerek çiftçinin tohum, gübre, yakıt, sulama teknolojileri, söküm ve nakliye sorunlarının çözülmesi, desteklemelerin zamanında yapılması sayesinde çiftçinin fabrikasına olan güveni sağlayıp şeker pancarı tarımına ilginin artması yanında lisanslı depo yatırımları ile de çiftçinin ürününün gerçek değerini bularak en iyi şekilde değerlendirilmesi ve muhafaza edilmesini sağlıyor.
Kayseri Şeker’in çiftçisini kalkındıracak ve aynı zamanda ülke ekonomisine katkı sağlayacak planlı yatırımlarından olan ve halk arasında Ürün Bankacılığı olarak da bilinen lisanslı depo yatırımlarının 10 ay gibi bir kısa bir sürede tamamlanıp çiftçilerin hizmetine sunulması, Kayseri Şeker’in ekonomik gücünün bir göstergesi olarak değerlendirildi.
Lisanslı depo çalışmalarını yerinde inceleyen Kayseri Şeker yöneticileri Boğazlıyan Lisanslı depolarında yetkililerden ürün tesliminde izlenecek yol ve yapılacak uygulamalar hakkında bilgi aldılar.
Boğazlıyan Lisanslı depolardaki incelemeler sonrası açıklama yapan Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; “Lisanslı depolarla ilgili olarak, bu yatırımlar bir çiftçi kuruluşu olan Kayseri Şeker’in ekonomik gücünün ifadesidir. Bu yatırımlar çiftçinin kendi şirketinin yaptığı bir yatırımdır. Bu sayede çiftçinin ürünlerinin en iyi şekilde değerlendirileceğine inanıyoruz” dedi.
Başkan Akay ayrıca; "10 ay önce temeli atılan lisanslı depolar bu gün tamamlanmış oldu. Kazasız belasız tamamına erdi şükrediyoruz. Lisanslı depolarımız sayesinde üyemiz olsun ya da olmasın bölgemizdeki tüm çiftçilerimizin üretmiş olduğu buğday, arpa, yulaf gibi ürünlerin sınıflandırılması ve muhafaza edilmesi konusunda yetkili olacağız. Çiftçimiz lisanslı depolarımızdan kiralama yoluyla yararlandığı gibi kanunen tanınan avantajlardan da yaralanarak, vergilerden muaf olacaklardır. Aynı zamanda kira ücretinin yarısı devlet tarafından karşılanacaktır. Çiftçimiz bu sayede ürününü bir an önce satmaktan kurtularak daneli ürünlerden elde ettiği gelirini artırmış olacak. Bu yatırım, uzun yıllarca bölgeye katma değer sağlayacak bir çiftçi yatırımıdır. Bu gelişme yönetimin hep birlikte başarısıdır. Allah kazasız belasız işletmeyi nasip eylesin Planlanan diğer yatırımlarımızın da peşinden geleceğini ümit ediyoruz" dedi.
Lisanslı depolar Ürün Bankacılığının, tarım sektöründe yeni bir çığır açarak Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanuna istinaden çıkarılan “Elektronik Ürün Senetleri” ile güvenilir ve kolay ticaret hedefleniyor.
Boğazlıyan Lisanslı Depolarına yapılan inceleme gezisine Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay ile birlikte Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, Pancar Kooperatifi Başkanvekili Avni Hokkaömeroğlu, Yönetim Kurulu Üyelerinden Harun Halıcı, Denetim Kurulu Üyelerinden Menderes Baran, Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Atilla Yalçın Yönetim Kurulu Üyelerinden Hurşit Dede, Niğmetullah Sevim, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli ve diğer yetkililer katıldılar.