Kayseri'nin 2050 Yılındaki En Büyük Sorunu Ne Olacak? Veriler Ortaya koydu…

Sizce Kayseri'nin en büyük sorunu ne? Bu soru yıllardır Kayserili vatandaşlara soruluyor ve genelde hep aynı cevap alınıyor. Peki, çeyrek yüzyıl sonra da bu sorun yine aynı mı kalacak yoksa çözüme kavuşturulacak mı? Bugünkü veriler ışığında bu sorunun cevabını sizler için veriyoruz. Ayrıntılar haber bülteninde…

Kayseri'nin 2050 Yılındaki En Büyük Sorunu Ne Olacak? Veriler Ortaya koydu…

Kayseri’nin en büyük sorunu nedir? 25 yıldır bu soru yöneltildiğinde genellikle Kayseri’de yaşayan vatandaşların çok büyük bir bölümü aynı cevabı veriyor. Yapılan kamuoyu yoklamaları ve halkın belediyelere yaptığı şikâyetler de yine ‘aynı soruna’ işaret ediyor.

Kayseri’de yaşayan vatandaşlar, en büyük sorun olarak trafik yoğunluğunu gösteriyor. Yapılan seçim anketleri, belediyelerin yaptığı kamuyu yoklamaları da Kayseri halkının bu konuda hemfikir olduğunu ortaya koyuyor. Üstelik bu sorun şimdi değil 25-30 yıldan beri hep en üst sırada yer alıyor. 

Belediyelere vatandaşlar tarafından yapılan şikayetler incelendiğinde, yine ‘ulaşım’ ve ‘trafik’ sorunu ön plana çıkıyor. Bu nedenle 31 Mart yerel seçimlerinde belediye başkan adaylarının en çok üzerinde durduğu konu, trafik sorunu ve ulaşımı rahatlatma oldu.

Kayseri'nin 2050 Yılındaki En Büyük Sorunu Ne Olacak? Veriler Ortaya koydu…

Her ne kadar Kayseri’de İstanbul, Ankara ve İzmir kadar yoğun bir trafik yaşanmasa da vatandaşların psikolojik olarak bu meseleyi büyüttüğünü düşünen kesimler de var. Sadece sabah mesai başlama ve akşam iş çıkış saatlerinde belli bölgelerde araç trafiğinin arttığını hatırlatan bu kesimler, günün diğer bölümlerinde hiçbir şekilde yoğunluk olmadığına dikkat çekiyorlar. 

Belediyeler yeni dönemde pek çok proje yapacak; ancak bazı veriler; 2050 yılında da Kayseri’nin trafik sorununun devam edeceğini gösteriyor. 2024 yılında 1 milyon 500 bin kişinin yaşadığı Kayseri’de araç sayısının 565 bini geçtiği öğrenildi. Bu rakam, şehirde yaşayan her 3 kişiden birine 1 araç düştüğü anlamına geliyor. 

Kayseri'nin 2050 Yılındaki En Büyük Sorunu Ne Olacak? Veriler Ortaya koydu…

Kayseri’de nüfus artış hızı ve araç artış hızı bu şekilde devam ederse, özellikle kent merkezinde trafik yoğunluğu birkaç sene sonra çok daha fazla artacak. Ayrıca raylı sistem şehrin başka bölgelerine de yaptırılacak ve raylı sistem araç sayısı arttıkça karayolu ulaşımı daha de yavaşlayacak. Bu göstergeler, 2050 yılında Kayseri’nin bugünkünden çok daha fazla trafik yoğunluğu yaşayacağını ortaya koyuyor. Dahası, bu tarihte çok büyük bir problem daha baş gösterecek: Otopark.

Kayserililere göre, şehrin ‘en büyük sorunları sıralaması şu şekilde:

1.    Trafik (Ulaşım)
2.    Göçmenler
3.    İşsizlik
4.    Pahalılık