Kayseri kredi çıkmazında - 1 yılda 47 milyar TL artış!

Kayseri'nin 2024 Ocak ayında 129 Milyar 572 milyon TL olan toplam kredi miktarı, 2025 Ocak ayında 47 milyar TL'lik artışla 176 milyar 426 milyon TL oldu. Bu durum ekonomik hareketliliğin yanı sıra borçlanmanın da arttığını gözler önüne seriyor. Peki bu ne anlama geliyor? Kayseri'nin Türkiye'deki payı, kamu özel banka kredi miktarı dağılımı ve daha fazlasında detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Kayseri kredi çıkmazında - 1 yılda 47 milyar TL artış!

Kayseri'deki vatandaşların ve işletmelerin 2025 yılı ocak ayında bankalardan çektiği kredi nakit miktarı belli oldu. 2024 Ocak - 2025 Ocak arasındaki kredi hacmi yaklaşık 47 milyar TL arttı. Verilere göre, Türkiye genelindeki kredilerin yüzde 1,1'inin Kayseri'ye ait olduğu ortaya çıktı.

Kredi miktarında yüzde 36'lık artış

Kayseri Sanayi Odası'nın edinilen bilgiye göre, Kayseri'nin 2025 Ocak ayında toplam kredi miktarının 176 milyar 426 milyon TL olduğu kaydedildi. Kayseri ili genelinde 2024 Ocak ayında Kayseri'deki toplam kredi miktarı 129 milyar 572 milyon TL, 2025 Ocak ayında ise bu rakam: 176 milyar 426 milyon TL olarak belirlendi. Bu da yüzde 36 civarında bir artış anlamına geliyor.

Kayserili en çok özel bankadan kredi çekmiş

Kayseri'deki vatandaşların ve işletmelerin bankalarda çektiği nakit kredi miktarında en çok özel bankaların tercih edildiği görüldü. Bu yıl ocak ayında özel bankaların Kayserililere verdiği toplam kredi miktarı 102 milyar TL olarak saptandı. Kamu bankalarından ise toplamda 74 milyar TL kredi çekildiği kaydedildi.

Kayseri kredi hacminde bölgesinde lider

Kredi hacminde Kayseri'nin bölgedeki payı Yüzde 40-44 civarı arasında değişiyor. Bu veriler ise Kayseri'nin bölgesinde kredi miktarında lider illerden biri olduğunu gözler önüne seriyor.

Kayseri'de kredi kullanımındaki artış vatandaşların ve işletmelerin borçlanmasına işaret ediyor. Ekonomik hareketlilğie neden olan bu artırışın ticaret anlamındaki yatırımlara katkısı olabileceği de olumlu yönler arasında yer alabilir.

Vatandaşların yatırım için mi yoksa geçinmek için mi kredi çekiyor? sorusuda akıllarda yer ediniyor. Ancak bu ciddi artışın beraberinde faiz yükü ve geri ödeme riskini getirdiği de göz önünde bulunması gerekiyor.