Kayseri Kalesine Bizans Bayrağı asıldı… Halk Galeyana geldi. Tarihin En İlginç Olaylarından Biri…

Bir belgesel çekimi sırasında tarihi Kayseri Kalesi'ne Bizans Bayrağı asılınca, Haçlı bayrağını gören halk galeyana geldi. Kalabalığın artması ve tepkilerin yükselmesi üzerine Haçlı bayrağı indirilerek yerine Türk Bayrağı asıldı. Birkaç yıl önce yaşanan bu ilginç olayın görüntüleri yeniden sosyal medyada gündem oldu. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Kayseri Kalesine Bizans Bayrağı asıldı… Halk Galeyana geldi. Tarihin En İlginç Olaylarından Biri…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

2008 yılında Kayseri’de meydana gelen bir olay, ‘Tarihin en ilginç olaylarından biri’ olarak yeniden sosyal medyada gündem oldu. 

Anadolu’da yaşayan uygarlıkların yaşamını anlatmak için kurgulanan ‘Anatolia’ adlı belgeselin çekimleri Kayseri’de de yapıldı. Kayseri Cumhuriyet Meydanı ve bazı tarihi yerlerde yapılan çekimlerin, tarihi Kayseri Kalesi’nde de yapılması kararlaştırıldı.

Çekimler için 30 kişilik ekip hazırlık yaparken, Kayseri Kalesi’nin surlarına senaryo gereği Bizans bayrağı asıldı. Bu bayrağı gören bazı vatandaşlar, toplanıp tepki göstermeye başladı. Kalabalık kısa sürede büyüdü. Toplanan grup, 'Biz Müslümanız, bu haçlı bayraklarının burada ne işi var' derken, belgeseli çeken ekibe sert tepki gösterdi.
Kalabalığın artması ve tepkilerin yoğunlaşması üzerine belgeselin yönetmeni Tanyolaç Türkben, polisi arayarak yardım istedi. Bu sırada halkı yönlendire bazı kişiler, 'Kalenin surlarına çıkıp bayrakları indirelim, yerine bizim bayrağımızı asalım' dedi. Olay yerine güvenlik güçleri gelerek, grubu sakinleştirmeye çalıştı. 

Kayseri Kalesine Bizans Bayrağı asıldı… Halk Galeyana geldi. Tarihin En İlginç Olaylarından Biri…

Tepkilerin dinmemesi üzerine Bizans bayrakları surlardan indirildi. Surlara, bir süre sonra Türk Bayrağı asıldı. 30 kişilik belgesel ekibi malzemelerini toplayıp bölgeden uzaklaştı ve çekimler iptal edildi. Belgeselin yapımcısı ve yönetmeni Tanyolaç Türkben, çekim sırasında meydana gelen olay ardından Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi'ne çağrıldı.
Çekimlerle ilgili valilikten izin aldıklarını belirten Türkben, polis yetkililerine bundan böyle çekim yapacakları yerler ve saati konusunda bilgi verdiğini, tepkinin organize hareket olmadığını, yoldan geçen kişilerin bir araya gelerek galeyana gelmesi sonucu oluştuğunu bildirdi.

O günlerde dünya medyasına da ‘tirajı komik olay’  şeklinde haberlere konu olan bu ilginç olayın görüntüleri, yeniden sosyal medyada gündem oldu. Bazı sosyal medya platformları tarafından paylaşılan görüntüler çok sayıda yorum aldı.