Kayseri detayı gündem olmuştu: ASELSAN'ın yeni hamlesinin nedeni ortaya çıktı!

Kayseri detayıyla dikkatleri üzerine çeken ASELSAN'ın yaklaşık 30 yıl sonra attığı yeni adımın perde arkası ortaya çıktı. Peki, ASELSAN'ı yıllar sonra yeniden bu alana yönelten ne oldu? Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'de…

Türkiye’nin teknoloji alanında attığı yeni adımlardan biri geçtiğimiz günlerde Kayseri açısından da dikkat çeken bir ayrıntıyla gündeme gelmişti. Yıllar önce başlayan bir üretim hikâyesinin yeniden konuşulmasına neden olan gelişmede şimdi farklı bir ayrıntı öne çıktı.

ASELSAN’ın yaklaşık 30 yıl aradan sonra yeniden yöneldiği alanın arkasında yalnızca ticari bir hedef olmadığı belirtiliyor. Özellikle son dönemde dünyada yaşanan gelişmeler, atılan adımın neden şimdi geldiği sorusuna da yanıt veriyor.

Kayseri detayı gündeme gelmişti

Kayseri Anadolu Haber olarak geçtiğimiz günlerde gündeme taşıdığımız haberde, ASELSAN ile Türk Telekom’un üzerinde çalıştığı yeni projeyi Kayseri açısından ele almıştık. Kayseri’nin telefon üretimindeki geçmişinin 1970’li yıllara kadar uzandığını, Kayseri merkezli Kumtel’in geçmişte kumbaralı telefon ürettiğini ve bugün de Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde OVION markasıyla akıllı telefon üretiminin gerçekleştirildiğini aktarmıştık. Buna karşılık ASELSAN ile Türk Telekom’un yeni projesinde üretim adresi Malatya olarak açıklanmıştı. Aradan geçen kısa sürede bu kez projenin neden hayata geçirildiğine ilişkin dikkat çeken değerlendirmeler geldi.

Kayseri detayı gündem olmuştu: ASELSAN'ın yeni hamlesinin nedeni ortaya çıktı!

Mesele yalnızca telefon değil

ASELSAN ile Türk Telekom arasındaki iş birliği, ilk bakışta Türkiye’de geliştirilecek yeni bir akıllı telefon projesi olarak öne çıkıyor. Ancak açıklanan yol haritası ve güvenlik alanındaki gelişmeler, hedefin bundan daha geniş olduğunu gösteriyor. İş birliği kapsamında yalnızca akıllı telefon değil, farklı kullanıcı cihazları ile haberleşme ekipmanlarının donanım ve yazılımlarının geliştirilmesi hedefleniyor. Projenin ilerleyen aşamalarda farklı kullanım alanlarına yönelik cihazlarla genişletilmesi de planlanıyor. Öne çıkan başlıklardan biri ise kamu kurumları ve kritik görevlerde kullanılabilecek daha güvenli haberleşme sistemleri.

Savaşlar yeni bir gerçeği ortaya çıkardı

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, Odatv’ye yaptığı değerlendirmede son dönemde yaşanan savaşların haberleşme teknolojilerinin önemini bir kez daha gösterdiğine işaret etti.

Akıllı telefonların artık yalnızca arama yapmak veya mesaj göndermek için kullanılan cihazlar olmadığına dikkat çeken Kırık’a göre işletim sisteminden uygulamalara, güncelleme mekanizmasından haberleşme protokollerine kadar birçok unsur güvenliğin parçası haline geldi. Verilerin nerede işlendiği ve kullanılan teknolojinin ne ölçüde kontrol edilebildiği de özellikle kriz dönemlerinde daha önemli hale geliyor.

İşte ASELSAN’ın yaklaşık 30 yıl sonra yeniden bu alana dönmesinin arkasındaki önemli nedenlerden biri de burada ortaya çıkıyor. 

Hedef dışa bağımlılığı azaltmak

Kırık’ın değerlendirmesine göre kritik haberleşme teknolojilerinde dışa bağımlılığın azaltılması Türkiye açısından stratejik önem taşıyor. Kriz ve savaş dönemlerinde iletişim altyapısının çalışmaya devam etmesi, verilerin korunması ve kullanılan sistemlerin kontrol edilebilir olması yeni projenin yalnızca bir cep telefonu üretiminden ibaret olmadığını gösteriyor. Ancak bu, yerli bir telefonun tek başına bütün güvenlik sorunlarını ortadan kaldıracağı anlamına da gelmiyor. Buradaki temel hedef, donanımdan yazılıma kadar Türkiye’nin kendi teknolojik kapasitesini artırabilecek bir ekosistem oluşturmak.

Kayseri detayı gündem olmuştu: ASELSAN'ın yeni hamlesinin nedeni ortaya çıktı!

ASELSAN aslında bu alana yabancı değil

ASELSAN için cep telefonu üretimi tamamen yeni bir alan da değil. Kurum, 1990’lı yıllarda ASELSAN 1919 modeliyle cep telefonu üretmişti. Üretilen cihazlardan 500 adedinin Azerbaycan ve KKTC’ye gönderildiği belirtiliyor. Aradan geçen yaklaşık 30 yılda ise cep telefonlarının kullanım alanı tamamen değişti. Telefonlar bugün kameradan bankacılığa, kimlik doğrulamadan ödemeye kadar kişisel verilerin merkezinde yer alan cihazlara dönüştü. Bu değişim, yeni projenin geçmişteki ASELSAN telefonlarından ayrıldığı en önemli noktalardan birini oluşturuyor.

İlk durak Android, sonrası daha dikkat çekici

Projenin yol haritası da asıl hedefi ortaya koyuyor. İlk aşamada Android tabanlı bir cihazın geliştirilmesi planlanıyor. Sonraki aşamada yerli işletim sistemine, ardından ise yerli çipe geçilmesi hedefleniyor.
Böylece Türkiye’nin yalnızca kendi telefonunu üreten değil, cihazın temel teknolojilerini de geliştirebilen bir yapıya ulaşması amaçlanıyor. ASELSAN’ın mühendislik ve üretim kabiliyeti ile Türk Telekom’un haberleşme ve yazılım alanındaki birikiminin aynı projede buluşturulması planlanırken, telefonun tasarımının Türkiye’de geliştirilmesi, üretimin ise Malatya’da gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Kayseri açısından dikkat çeken durum değişmedi

Yeni ayrıntılar, projenin neden Malatya’da üretileceği sorusuna doğrudan bir yanıt vermiyor. Daha önce kamuoyuna açıklanan bilgilerde de Malatya’nın hangi gerekçelerle üretim merkezi olarak tercih edildiğine ilişkin ayrıntılı bir açıklama yer almamıştı. Kayseri’nin alternatifler arasında değerlendirilip değerlendirilmediği de bilinmiyor. Ancak ortaya çıkan yeni açıklamalar, projenin boyutunun yalnızca yeni bir akıllı telefon üretmekten çok daha geniş olduğunu gösteriyor.

Bir tarafta telefon üretim geçmişi 1970’li yıllara uzanan ve bugün de akıllı telefon üretmeye devam eden Kayseri, diğer tarafta yaklaşık 30 yıl sonra bu alana dönen ASELSAN ve üretim için belirlenen Malatya bulunuyor.

İlk cihazların 2027 yılının ilk yarısında satışa sunulması hedeflenirken asıl dikkat çeken süreç bundan sonra başlayacak. Çünkü açıklanan yol haritası gerçekleşirse Türkiye’nin yeni hedefi yalnızca yerli bir telefon değil; işletim sisteminden çipine kadar uzanan çok daha geniş bir teknoloji zinciri olacak.