Kayseri'deki ünlü firma ile ilgili şok iddia!

Kayseri'de bulunan ünlü bir firmada fazla mesaiye bırakılan işçilere, işlerin az olduğu dönemde izin kullanmaları, yıllık izni olmayan işçilere ise gelecek yılın izinlerini kullanmaları için baskı yapıldığı iddia edildi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Kayseri'deki ünlü firma ile ilgili şok iddia!

Kayseri’de bulunan ünlü bir firmada fazla mesaiye bırakılan işçilere, işlerin az olduğu dönemde izin kullanmaları, yıllık izni olmayan işçilere ise gelecek yılın izinlerini kullanmaları için baskı yapıldığı iddia edildi. 

Evrensel’de yer alan habere göre, Bu durumu ‘Eksi izne zorlanıyoruz’ diye yorumlayan işçiler, ‘47 saniyede ankastre fırın üretiyoruz ama kölelik koşullarında, patronun ihtiyacına göre çalışıyoruz. İş esnasında gelip eksi izin kâğıtlarına imza atmamızı istiyorlar. İmza atmak istemeyen işçileri ise başka bölümlere sürüyorlar, baskılara maruz bırakıyorlar’ diyor.

İşçiler, ‘Sürekli ustabaşılar, postalar, yönetici kademe tarafından hakarete uğruyoruz. Bunlardan bıktık usandık. Resmen kölelik koşullarında çalıştırılıyoruz. Onu yap bunu yapma diye sürekli itilip kakılıyoruz. Dünyaca ünlü firma diye övünüyorlar ama çalışma koşulları insana uygun değil, hakaret, baskı ve mobbing var’ dedi.

‘Her 47 saniyede bir ankastre fırın çıkıyorsa modern iş yeridir diyorlar ama durum öyle değil, bir de bize sorun’ diyen işçiler muhabire şunları söyledi, ‘Yaz aylarında sürekli üretim yoğun. Sürekli fazla mesaiye kalın diyorlar. İstiyorlar ki evlerimize hiç gitmeyelim, fabrikada kalıp çalışalım. Patron ne isterse işçi yapsın. Böyle bir yaşam olabilir mi? İş yoğun fazla mesaiye kal, iş yok eksi izin kâğıdına imza at. Saatte 80 ürün çıkıyor ama bizden eksi izne imza atmamızı istiyorlar. Köle değil, işçiyiz, insanız biz.’

Evrensel’deki habere göre işçiler tek tek konuşarak yaşadıklarını anlattı, yetkililerden haklarını talep etti.

Bir işçi, ‘Üretim esnasında ne olduğunu bile bilmediğimiz kağıtlara ‘Hadi imza atın, çabuk’ diye baskı yapıyorlar. Eksi 30, 60, 90 gün içeriye borçlanan işçi var. Yıllık izin mi dayanır bu borçlanmaya. Eksi izne imza atmayanları, pişirici-montaj hattından alıp soğutucu bölümüne zorla gönderiyorlar. Pişirici-montaj işçisi, soğutucu eğitimi almadan nasıl çalışacak? Hiç düşünmek yok. Varsa yoksa patronun ihtiyacını işçiye dayatmak’ ifadelerini kullandı.

Başka bir işçi de, ‘Ücretimiz asgari ücretin biraz üzerinde. Ücretler hiçbir ihtiyacımızı karşılamıyor. Yakın zamanda yine ‘Sendika istiyoruz’ diye tuvalet arkalarına yazılar yazıldı. Kapıyı tekrar boyadılar. 47 saniyede ürün üretiliyorsa demek ki işçi ücretleri de artabilir. Kayseri patronlarının hepsi aynı. Kölelik koşulları, düşük ücret... İşçiler olarak sorunumuz ise patronlar birleşiyor biz birleşemiyoruz. İşçilere çağrım, haksızlığa, hukuksuzluğa karşı susmayalım, biz de bir arada olalım’ diye konuştu.

İşçilere atılan mesajda ‘Mükemmel Çalışan Ödülü’ verileceği duyuruldu. ‘Mükemmel Çalışan Ödülü’ başlığıyla atılan mesajda, ‘Devamsızlığının olmaması (Ücretsiz ve mazeretsiz saatlik veya tam gün iznin olmaması, ay içerisinde hiçbir sağlık raporunun olmaması), iş kazası geçirmemiş olması (Her ne sebeple olursa olsun iş kazası kaydının olmaması), disiplin (Ay içerisinde hiçbir şekilde disiplin uyarısı veya cezasının alınmaması) koşulu ile prim ödenecektir’ denildi. Bu kriterleri sağlayan işçilere yapılacak ödeme ise 1000 TL.

 ‘Mükemmel Çalışan Ödülü’nü değerlendiren işçiler, ‘Baskı ve mobbingin kol gezdiği düşük ücretin ve sendikanın olmadığı fabrikada 1000 lira vereceğiz diyerek işçilerle dalga mı geçiyorlar?’ diye tepki gösterdi. İşçiler ‘İşçiyi daha fazla nasıl sömürürüm diyen patronun oyunu bu. Hiç hastalanmayalım, çocuğumuzu hiç hastaneye götürmeyelim, hiçbir sorunumuz olmasın, iş yerinde her şeye eyvallah diyelim. Siz haklısınız diyelim. Siz önlem almayın ama biz iş kazası geçirmeyelim, var mı böyle bir dünya?’ ifadelerinde bulundu.

Bir diğer işçi de, ‘İşçilerin robot gibi işten başka bir şey düşünmemesi isteniyor. Ailemize, kendimize, sağlığımıza, yaşamımıza dahi zaman ayırmamızı istemiyorlar. Sürekli işe gel, eve git. Böyle bir düzeni de ‘mükemmel çalışan’ adı altında süslüyorlar. Her şeye biat etmenin, köleliğe boyun eğmenin, müdürlerin, amirlerin hakaretlerine karşı sessiz kalmamızın yıllık karşılığı da 12 bin lira! Düşük ücreti böyle kapatamazsınız’ ifadelerini kullandı.