Kayseri'deki mağazalarda etiketler değişecek

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle birlikte, hayvansal içerik taşıyan ürünler için mağazalarda önemli bir değişiklik yapıldı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Kayseri'deki mağazalarda etiketler değişecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle birlikte, hayvansal içerik taşıyan ürünler için mağazalarda önemli bir değişiklik yapıldı. Artık tekstilden ayakkabıya, mobilyadan aksesuarlara kadar birçok üründe, kullanılan hayvansal parçaların hangi hayvandan elde edildiği açıkça belirtilecek.

8 Haziran’da yürürlülüğe girecek

Tüketiciyi bilgilendirmeyi ve aldatıcı ifadelerin önüne geçmeyi amaçlayan düzenleme kapsamında, ürünlerin etiketleri, ambalajları veya ürüne eşlik eden belgeleri üzerinde bu bilginin net şekilde yer alması zorunlu olacak. Uygulama, 8 Haziran 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Açık ve Türkçe bilgi verilmesi şart

Yeni tebliğe göre, hayvansal parça içeren tüketici ürünlerinde, bu parçaların hangi hayvan türüne ait olduğu Türkçe ve en az 12 punto büyüklüğünde, kolay okunabilir bir şekilde belirtilecek. Ayrıca, bu bilgilendirmenin yanıltıcı olmaması ve alışverişten önce tüketiciye sunulması zorunlu tutuldu.

Tüketiciler, artık yalnızca mağaza vitrinlerinde değil, çevrim içi alışveriş platformlarında da ürün açıklamalarında bu bilgileri görebilecek. Online satış yapan siteler, ürünün içerdiği hayvansal kaynak hakkında açık ve net bilgilendirme yapmakla yükümlü olacak.

Vegan ya da sentetik gibi ifadelerde yeni kriterler

Etiketlerde sıklıkla karşılaşılan vegan, suni, sentetik gibi tanımlar da bu düzenleme kapsamında daha sıkı denetlenecek. Gerçek dışı veya yanıltıcı beyanların önüne geçilmesi hedefleniyor. Tüketicinin satın alma kararını etkileyen bu tür tanımlar artık bilimsel ve yasal temele dayandırılmış olacak.

Hangi ürünleri kapsıyor?

Yeni uygulama, yalnızca gıda ürünlerini değil; deri cüzdan, yün elbise, kemik detaylı takılar, tüy içeren montlar gibi birçok tüketici ürününü kapsıyor. Tekstil ürünleri, ayakkabılar, çantalar, kemerler, eldivenler, kırtasiye ürünleri, oyuncaklar, halılar, mobilyalar gibi çok geniş bir yelpazede denetim yapılacak.