Kayseri'deki bu bölge bakanlık tarafından korunuyor!

Kayseri ilinin içinde bulunan Sultan Sazlığı, turistlerin dikkatini çekebilecek önemli bir sulak alan… Ayrıca bu bölge 1971 yılında Orman Bakanlığı tarafından Su Kuşları Koruma ve Üretme Sahası olarak ilan edilmesini takiben koruma çalışmaları başlatıldı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Kayseri'deki bu bölge bakanlık tarafından korunuyor!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçelerinin oluşturduğu üçgen içinde yer alan bu alanın etrafını yükselen dağlar ve volkanik Erciyes Dağı çevreliyor. 
Sultan Sazlığı, mevsimlere göre değişen 8-13 hektarlık bir sulak alanı kaplıyor. Sazlarla kaplı olan bu bölgede kamış, kafa otu ve kındıra gibi bitkiler de bulunuyor. Sahanın merkezine doğru ise yüzen saz adacıkları görülebiliyor. Bu adacıklar rüzgârın etkisiyle hareket ederek su seviyesine göre yükselip alçalabiliyor. Ayrıca, tatlı su kompleksi güney ve kuzeydeki tuzlu Yay Gölü ile ayrılıyor ve buraya bağlı Çöl Gölü de bulunuyor.
Sultan Sazlığı, içerisinde tatlı ve tuzlu su ekosistemlerini bir arada barındırarak, İç Anadolu'nun step ekosistemi içinde nadir bulunan bir yapıya sahip. Bu özelliği ve Afrika ile Avrupa arasında göç eden kuşların iki ana göç yolu üzerinde bulunması, Sultan Sazlığı'nı ülkemizin en önemli sulak alanlarından biri yapıyor. Burada yaklaşık 600 bin ördek, kaz, flamingo ve çeşitli kuş türleri gözlemlenebilir.

Kayseri'deki bu bölge bakanlık tarafından korunuyor!
Sultan Sazlığı'nın önemi fark edildikçe, koruma altına alınması da yapılmıştır. 1971 yılında Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı tarafından "Su Kuşları Koruma ve Üretme Sahası" olarak ilan edilmiş, 1998 yılında Tabiatı Koruma Alanı ve 1993 yılında da Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından "Birinci Derece Doğal Sit Alanı" olarak belirlenmiştir. Yapılan bir araştırmada 251 kuş türü tespit edilmiş ve bunlardan 80'den fazlasının sahada üreme yaptığı görülmüştür. Akpelikan, küçük karabatak, flamingo, turna, dikkuyruk ve kılıçgagası gibi çeşitli kuş türleri bu bölgede gözlemlenebilir.

Kayseri'deki bu bölge bakanlık tarafından korunuyor!
Sultan Sazlığı, zengin doğal yaşamı ve göz alıcı manzaralarıyla turistler için büyüleyici bir destinasyon olabilir. Kuş gözlemcileri ve doğaseverler için ideal bir yer olan Sultan Sazlığı, unutulmaz bir deneyim sunuyor.