Kayseri'de zam rakamları tartışma yarattı: En çok bu hesap konuşuluyor!
Haziran enflasyonunun ardından emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam oranları netleşti. Açıklanan rakamlar kamuoyunda yeni bir tartışmanın fitilini ateşlerken, CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç'ten dikkat çeken açıklamalar geldi. Peki, milyonları ilgilendiren hangi hesap eleştirilerin odağında yer aldı?
Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte milyonlarca emekli, memur ve çalışanın gözü maaşlara yansıyacak zam oranlarına çevrildi. Rakamların netleşmesinin ardından ise ekonomi gündeminde yeni bir tartışma başladı. CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, açıklanan oranların vatandaşın yaşadığı geçim sıkıntısını yansıtmadığını savunarak dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Maaş zammı ile kira artışını karşılaştırdı
TÜİK'in açıkladığı verilere göre altı aylık enflasyon yüzde 17,76 olarak gerçekleşti. Buna göre SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 17,76, memur ve memur emeklileri ise yüzde 13,52 oranında zam alacak. En düşük emekli aylığı da 23 bin 552 liraya yükselecek.
Aşkın Genç ise özellikle kira artış oranıyla maaş zammı arasındaki farkı gündeme taşıdı. Temmuz ayında kira artış tavanının yüzde 32,03 olduğunu hatırlatan Genç, emekliye verilen zam oranının bu seviyenin oldukça altında kaldığını belirtti.
‘23 bin 552 lirayla nasıl geçinilecek?’
Açıklamasında en düşük emekli aylığına da değinen Genç, ‘23 bin 552 lirayla hangi emekli kirasını ödeyecek, mutfağını dolduracak, ilacını alacak, çocuğuna ve torununa destek olacak?’ ifadelerini kullandı.
Asgari ücrete ara zam yapılmamasını da eleştiren Genç, vatandaşın hayat pahalılığını resmi verilerden çok market raflarında, pazardaki fiyatlarda ve faturalarında hissettiğini söyledi.
‘Mutfaktaki yangın makyajlanamaz’
Ekonomi yönetimini eleştiren Genç, enflasyon oranlarının düşük açıklanmasının maaş artışlarını da sınırladığını öne sürdü.
‘Enflasyon rakamlarla makyajlanabilir, mutfaktaki yangın makyajlanamaz’ diyen Genç, emeklilerin insanca yaşamaya yetecek bir aylık, çalışanların ise alın terinin karşılığını istediğini ifade etti.
Haziran enflasyonunun ardından açıklanan zam oranları kamuoyunda tartışılmaya devam ederken, maaş artışlarının hayat pahalılığı karşısındaki etkisi de gündemdeki yerini koruyor.