Kayseri'de tarımda dev hamle! Üretim 70 bin tona çıkacak

Kayseri'de tarımın geleceğini değiştirmesi beklenen dev yatırımda dikkat çeken rakamları Vali Gökmen Çiçek açıkladı. Milyarlarca liralık yatırım, binlerce kişiye sağlayacağı iş imkânı ve üretimde beklenen büyük artışla kentin tarımdaki konumunu bambaşka bir noktaya taşıyacak. Peki, Kayseri'yi tarım ve sera üssü haline getirmesi beklenen projede neler yapılacak?

Sanayi ve ticaret denildiğinde Türkiye'nin öne çıkan şehirlerinden biri olan Kayseri, şimdi tarım alanında dikkat çekecek yeni bir dönemin eşiğinde. Kentte yürütülen büyük ölçekli sera yatırımı tamamlandığında yalnızca üretim miktarının değil, istihdamın ve tarımdan elde edilen katma değerin de önemli ölçüde artması bekleniyor.

Kayseri tarımında dengeler değişecek

Çalışmaların yürütüldüğü alanda incelemelerde bulunan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, projeye ilişkin çarpıcı rakamlar paylaştı. Çiçek, yatırımı Kayseri tarımı açısından bir ‘milat’ olarak nitelendirdi.

Kayseri'nin mevcut sebze üretiminin yaklaşık 20 bin ton seviyesinde olduğunu belirten Çiçek, sera yatırımlarının tamamlanmasının ardından bu rakamın 70 bin tona ulaşacağını açıkladı.

Böylece kentte sebze üretim kapasitesinde 50 bin tonluk ilave kapasite oluşacak ve mevcut üretime göre yüzde 250 artış sağlanacak.

6 milyar TL'lik dev yatırım

Projenin büyüklüğü üretim rakamlarıyla sınırlı değil. Vali Çiçek'in verdiği bilgiye göre yatırımın toplam büyüklüğü yaklaşık 6 milyar TL olacak.

Dev sera yatırımının tamamlanmasıyla birlikte 1.500 kişinin doğrudan istihdam edilmesi planlanıyor. Yatırımın tarımsal üretimin yanı sıra bölgedeki ekonomik hareketliliğe ve yeni iş alanlarının oluşmasına da katkı sağlaması bekleniyor.

Kayseri'de tarımda dev hamle! Üretim 70 bin tona çıkacak

‘Kayseri tarımı için milat olabilir’

Projeye ilişkin heyecanını dile getiren Vali Gökmen Çiçek, ‘Şu an Kayseri'nin sebze üretimi 20 bin ton. Üzerinde bulunduğumuz bu alanda çalışmalarımız bittiğinde, seraları kurduğumuzda Kayseri'nin sebze üretimi 70 bin tona çıkacak. Üç katından daha fazla olacak. Bu da Kayseri tarımı açısından hem katma değer hem istihdam hem de gelir açısından çok önemli bir durum oluşturacak’ dedi.

İlk seralar için tarih verdi

Çalışmaların hızla devam ettiğini belirten Çiçek, sahadaki değişimin kısa süre içerisinde görünür hale geleceğini de söyledi. Vali Çiçek, 15 gün sonra seraların yükselmeye başlayacağını ifade etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen projenin yalnızca Kayseri açısından değil, İç Anadolu ve Türkiye tarımı açısından da önemli olduğunu vurgulayan Çiçek; projeyi yürüten Kayseri Ticaret Borsası'na, Yakın Doğu Enerji'ye ve sahada görev yapan mühendislere teşekkür etti.

Yatırım tamamlandığında Kayseri'nin sanayi ve ticaretteki güçlü konumuna tarım ve sera üretiminde de yeni bir iddia eklemesi hedefleniyor.