Kayseri'de tarihi yok ettiler – Çifte Kümbet'in diğeri nerede?

Kayseri'deki tarihi Çifte Kümbet yapılarından biri yıllar önce yıkıldı. Ayakta kalan Kümbet'in karşısı artık moloz yığını… Peki, ikinci Kümbet nerede? Detaylar haberimizde…

Kayseri'de tarihi yok ettiler – Çifte Kümbet'in diğeri nerede?

Kayseri’nin eski zamanlarda kapısı gibi kullanılan Çifte Kümbet, ‘Çifte kent’ olarak da isimlendiriliyordu. Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alâeddin Keykubad’ın eşi Melike Âdile (veya Âdiliye) adına kızları tarafından 1247 yılında yaptırılmıştır. Sultan II. Gıyâseddin Keyhusrev tarafından önce Ankara Kalesi’ne hapsedilen, sonra boğdurulan Melike Âdile'nin anısına annesi tarafından inşa edilen türbe, daha önce mühimmat deposu olarak kullanılmış ve zarar görmüştür.

Mimari özellikleri

•    Alâeddin Keykubad’ın diğer eşi Mahperi Huand Hatun’un kümbetine benzeyen sekizgen planlı, iki katlı, kubbeli ve külâhı yıkılmış kesme taş bir yapıdır.

•    Alt katı beşik tonozla örtülü cenazelik bölümüdür.

•    Gövde kısmında zarif işlemeli sütunçeler, sivri kemerli nişler ve kitabeler yer alır.

•    Giriş cephesi, geometrik süslemeli bordürler ve mukarnas dolgularla klasik Selçuklu tarzındadır.

•    İç mekânda kıble yönünde mihrap dışında dikkat çeken bir süsleme yoktur.

•    Kapıya çıkan, duvara gömülü, altları mukarnas işlemeli orijinal merdiven kalıntıları korunmuş ender örneklerdendir.

Kayseri'de tarihi yok ettiler – Çifte Kümbet'in diğeri nerede?

Diğeri nerede?

Sivas Caddesi devamında yer alan bu tarihi yapıdan yalnızca biri bugün ayakta. Ancak geçmişte iki kümbet birlikte ‘Çifte Kümbetler’ olarak anılıyordu. Bugün sadece biri varlığını sürdürüyor. Ayakta olan kümbetin Sultan Baybars’ın kızına ait olduğu ifade ediliyor.

Moğolların Anadolu’ya gelişiyle birlikte burada bulunan Sultan Baybars’ın kızı, yeterli destek göremeyince geri dönüyor. Bu Kümbet hala varlığını koruyor.

Fakat karşısında yer alan diğer kümbet uzun yıllar önce yıkıldı. Günümüzde yalnızca moloz yığını olarak kalan bu tarihi yapı, bahçe olarak bile kullanıldı. Bir zamanlar yolun bir yanında biri, diğer yanında diğeri bulunan bu iki yapıdan geriye sadece biri kaldı.

Vatandaştan talep var!

Belediyenin bu konu ile ilgili bir çalışma yürütmediğini aktaran vatandaş, ‘Çifte Kümbetler’in ikisi de  ayaktaydı fakat biri şu an moloz bir halde. Kimse ilgilenmiyor. Ve adı hala Çifte Kümbet iken tek kaldı. Belediye hiçbir adım atmıyor bu konuda. Hatta bir dönem bahçe olarak kullanılmış. Ayakta kalan Çifte Kümbet’in sol tarafında bulunan tepe gibi yer aslında diğer kümbetin yeri.  Biri yolun sağında biri ise solunda konumlanmıştı. Şu an yıkıntı bir tepe gibi duruyor. Kayseri gibi önemli bir şehirde tarihe sahip çıkalım’ dedi.