Kayseri'de okuyacak üniversiteliler dikkat! İşte özel yurt, apart, KYK fiyatları...

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte önümüzdeki günlerde üniversite kaydı yapmaya başlayacak öğrenciler farklı illerde ev, apart, yurt telaşına girecek. Peki Kayseri'de özel yurt fiyatları ne kadar? KYK yurtları ücretli mi? Apart avantajlı mı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Kayseri'de okuyacak üniversiteliler dikkat! İşte özel yurt, apart, KYK fiyatları...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın tercih sonuçları dün açıklandı. Adaylar ve aileler eğitim kalitesiyle beraber barınma maliyetini de düşünüyor. Türkiye’de yaşanan yüksek enflasyon oranları kiralarda da artışa sebep olunca Kayseri’yi tercih etmek isteyen öğrenciler ve aileleri Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurdunun çıkmama olasılığını hesap ederek özel yurt fiyatlarını araştırmaya başladı. Ancak yurt fiyatlarının neredeyse kira fiyatlarıyla yarışır durumda olduğunu gören aileler apartlara yöneldi. Peki Kayseri'de özel yurt fiyatları ne kadar? Kyk yurtları ücretli mi? Apart avantajlı mı?

Kayseri'de okuyacak üniversiteliler dikkat! İşte özel yurt, apart, KYK fiyatları...

Öğrenciler ve aileleri telaşlı!

Geçtiğimiz Haziran ayında gerçekleştirilen ve yaklaşık 3,5 milyon adayın girdiği YKS tercih sonuçları 19 Temmuz tarihinde açıklandı. Adaylar hayallerindeki üniversiteye kaydolmaya başlayacak. Ebeveynler, KYK yurtlarına başvuru yapacak olan adaylar eğer buralara yerleşemezlerse çocuklarının nerelerde kalacağını araştırıyor. Bu durumda özel yurtlara ve apartlara çıkmak durumunda kalacak olan adaylar için bütçe en kritik konu…

Biz de Kayseri Anadolu Haber olarak sizler için KYK yurtları, özel yurt ve apart fiyatlarını araştırdık.

Apartlar ne durumda?

En son Haziran ve Temmuz aylarında gelen zamlarla beraber zam oranı yüzde 50’yi buldu. Haziran ve Temmuz itibari ile sözleşme yapanların Haziran’daki fiyat üzerinden sözleşmesi tanımlanıyor. Aylık bazda tefe üfe oranında, genelde 12 aylık baz alınıyor.

Kayseri'de okuyacak üniversiteliler dikkat! İşte özel yurt, apart, KYK fiyatları...

Eylül ayında kayıt yaptırılmamalı!

Eylül itibariyle üfe tefe oranında değişiklik yaşanacağı düşünülüyor. Fiyatları ise 1+0 daireler 7 bin TL ile 8 bin TL civarı seyrediyor. Aparta göre de fiyatlar farklılık gösteriyor. 2+1 dairelerin fiyatı ise kişi başı 6 bin TL ile 7 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. 3+1 dairelerde 2 kişilik ve tek kişilik odalar olarak ayrılıyor. Tek kişilik oda 5 bin TL, 2 kişilik oda ise 4 bin TL, 1+1 daireler 8.500 TL olarak belirlendi.

Apart kiraları neye göre tespit ediliyor?

Kira oranları tefe tüfe yani tüketici fiyat endeksine göre belirleniyor. Onunla ilgili şöyle bir bilgi verebilirim, mayıs ayında TÜİK verisi şöyle %67,20 bir yükseliş var yani bu oranları baz alarak belirleniyor.

Özel yurt fiyatları cep yakacak!

Toplamda 5 üniversiteye sahip Kayseri, Türkiye’nin en fazla üniversite öğrencisi bulunan ve tercih yapılan şehirleri arasında yer alıyor. Kayseri, özel yurt ve apart fiyatlarında yükselişte yer alan iller arasında... Kayseri özel yurtlarından edindiğimiz bilgiye göre tek kişilik oda fiyatları 8 bin ila 10 bin TL arasında kiraya veriliyor.

Fiyatlar kişi sayısına göre değişkenlik gösterirken, yurt ve apart fiyatları içindeki eşya ve olanaklara göre de değişiyor. Lokasyon olarak üniversiteye yakın olan yurtların ücreti daha yüksek iken, uzak konumda kalanlar daha uygun ücretlere kiraya veriliyor.

Ev kiraları da yüksek…

Ülke genelinde yaşanan kiralık konut sıkıntısı Kayseri’de de devam ediyor. Vatandaşlar kiralık konut bulsa bile fahiş zamlarla mücadele ediyor. Okumak için geldikleri şehirlerde özel yurt, ev ve apartlarda kalmak durumunda olan öğrencileri de zor durumda bırakacağa benziyor.