Kayseri'de kurbanlıklar elde kaldı - Satılamayan hayvanlar ne olacak?

Türkiye bir kurban bayramını daha geride bırakıyor. 9 günlük kurban bayramı tatili nedeniyle pek çok kişi tatil beldelerine akın ederken, bayramda umduğunu bulamayan kesimlerin başında ise besiciler geliyor.

Kayseri'de kurbanlıklar elde kaldı - Satılamayan hayvanlar ne olacak?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye’nin pek çok bölgesinde olduğu gibi Kayseri’de de kurbanlıkların çok büyük bir bölümü elde kaldı. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde getirdikleri hayvanları satamayan besiciler, elde kalan hayvanlarla ne yapacaklarını kara kara düşünüyor.

Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Recep Bağlamış, Kayseri’deki kurban satış oranlarının geçen yıla göre yüzde 40 civarında azaldığını söyledi. Yüksek fiyatların üreticilerden kaynaklanmadığını söyleyen Bağlamış, piyasa şartlarının bu fiyatları doğurduğunu kaydetti.

Kayseri'de kurbanlıklar elde kaldı - Satılamayan hayvanlar ne olacak?

Kurban bayramı öncesinde fiyatlar düşüşe geçerken, bayramın ilk iki gününde daha büyük düşüş yaşandı. Ancak yine de kurban pazarlarındaki hayvanların çok büyük bir bölümü satılamadı. Türkiye’de ilk kez yaşanan bu durum, besicileri de şaşkına çevirmiş durumda. Malları elde kalan üreticiler, ne yapacağını bilemezken, pek çok vatandaş da kurban kesememenin üzüntüsünü yaşıyor.

Kayseri'de kurbanlıklar elde kaldı - Satılamayan hayvanlar ne olacak?

Veriler, ülkemizde halkın yarısına yakınının kurban kesemediğini ortaya koyuyor. Halkın bir bölümü de dini vecibelerini yerine getirmiş olma adına, kurbanlıklarını daha ucuz olması nedeniyle yurt dışına bağışladı. Yurt içinde kurban kesim oranı bir önceki yıla göre düşüş gösterirken, yurt dışına yapılan bağış oranında ise bir miktar artış olduğu öğrenildi. 

Kayseri'de kurbanlıklar elde kaldı - Satılamayan hayvanlar ne olacak?

Yurt içinde büyükbaş hayvan fiyatları hisse başı 15 bin lira ile 40 bin lira arasında değişirken, küçükbaş hayvan fiyatları 10 bin lira ila 15 bin lira arasında gidip geldi. Yurt dışına bağışlanan kurban fiyatları ise yurt içine göre yüzde 60 daha ucuz oldu.

Satılamayan kurbanlıklar ESK tarafından satın alınacak

Kurbanlık hayvanlarını satmak için pazara getiren üreticilerin satamadığı hayvanlar, Kurbanlık Hayvanların Alım Tarifesinden karkas et olarak Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından alınacak. Kurbanlık hayvanlarını satmak için pazara getiren üreticilerin satamadığı hayvanlar, üreticilerin bakım, besleme ve taşıma maliyeti dikkate alınarak oluşturulan Kurbanlık Hayvanların Alım Tarifesinden karkas et olarak Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından alınacak.

Hayvanlarını ESK'ye satan üreticilere ödemelerin en geç 3 iş günü içinde yapılacağı ifade edilirken, üreticilere kolaylık sağlamak için, hayvanlar bulundukları yere en yakın kesimhanede kestirilebilecek.

Hayvanlarını satmak isteyen üreticilerin, 20-28 Haziran tarihleri arasında en yakın ESK Kombina Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekecek. Üreticilerin hayvanlarına ait kimlik bilgileri, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince kurban satışı için verilen sevk raporları, kurban pazar yeri giriş ve kira belgesiyle başvurmaları yeterli olacak. İlgili kombina müdürlüğü tarafından TÜRKVET sistemi üzerinde gerekli kontroller yapıldıktan sonra, ESK'nin Hayvan Alım Kriterleri ve Uygulama Esasları Talimatları doğrultusunda hayvanlar karkas et olarak satın alınacak.