Kayseri'de kira fiyatları semte göre değişiyor mu? Anadolu'da Z Raporu

Kayseri'de semtlere göre kira fiyatları değişiklik gösteriyor mu? Anadolu'da Z Raporu sokakta! Şehrin büyüme hızı, çevre illerden aldığı göçler, kira zamları, mülk sahipleri ve kiracılar arasında son dönemde gelişen hadiseler, öğrencilere yönelik fahiş fiyat artırma faaliyetleri, konut kiralamada fırsatçılık gibi kritik başlıkları vatandaşa sorduk. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Kayseri'de kira fiyatları semte göre değişiyor mu? Anadolu'da Z Raporu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kayseri'de semtlere göre kira fiyatları değişiklik gösteriyor. Şehrin büyüme hızı, çevre illerden aldığı göçler, kira zamları, mülk sahipleri ve kiracılar arasında son dönemde gelişen hadiseler, üniversite öğrencilerine yönelik fahiş fiyat artırma faaliyetleri, konut kiralamada fırsatçılık gibi kritik başlıklar vatandaşın gündemini belirliyor. Anadolu'da Z Raporu olarak bugün vatandaşa yaşadıkları semti, kiracı mı ev sahibi mi olduklarını eğer kiracılarsa ödedikleri kira tutarını sorduk.

Kayseri'de kira fiyatları semte göre değişiyor mu? Anadolu'da Z Raporu

Kira fiyatları semte göre farklılık gösteriyor mu?

Alparslan Mahallesi’nde ikamet eden bir hanımefendi 4 katlı bir apartmanda ev sahibi olduğunu binalarında bulunan kiralık dairelerin ise bin 250 TL’den verildiğini söyledi. 

Bir beyefendi ise Mevlâna Mahallesi’nde oturduğunu, 7 yıl önce evini kiraya verdiğini bir dönem ev sahibi de olduğunu belirtti. Fevzi Çakmak Mahallesi’nde tanıdığı bir aileyi oturduğu kiralık evden ev sahibinin ani bir kararla çıkardığını 7 bin TL’ye kiraya verdiklerini mikrofonumuza anlattı. 
Danişment’te oturan bir hanımefendi ise, ev sahibi olduğunu ancak semtindeki evlerin 3 bin liraya kiraya verildiğini bizimle paylaştı.

Bir vatandaş Karacaoğlu’nda oturduğunu ev sahibi olduğunu söyledi. Yaşadığı semtte ev kiralarının 7-8 bin TL’den başladığını geçen yıl bin 500 TL’ye kiralanan evlerin bu yıl fahiş fiyatlarla kiralanması karşısında şaşkın olduğunu ifade etti.

Karşılaştığımız iki hanımefendiye hangi semtte oturduklarını ve ev sahibi mi kiracı mı olduklarını sorduğumuzda, Kılıçarslan Mahallesi’nde ikamet ettiklerini öğrendik. Kadınlardan biri kirada 4 bin TL’ye oturduğunu diğeri ise ev sahibi olduğunu söyledi. Geçen yıl 2 bin TL’ye oturduğunu yüzde 100 oranında zamma maruz kaldığını vurgulayan kadın, evini sahibinden kiralamanın yine de avantajlı olduğunu aktardı. 

Bir beyefendi ise Mevlâna Mahallesi’nde kirada oturduğunu 8 bin TL aylık kira ödemesi yaptığını geçen yıl 3 bin 500 TL ödediğini yüzde yüzü aşkın bir ödeme yaptığını dile getirdi. Eşyasız 6 bin TL olan dairelerin de binalarında var olduğunu ancak kendisini eşyalı dairede oturduğu için 8 bin TL ödediğini anlattı. 

Evini emlakçıdan kiraladığını ancak emlakçıların evin kiralanma süreci sonrası kiracıları yalnız bıraktığından yakınan adam, bir kira bedeli ve bir depozitonun ödenmesini fazla ve gereksiz bulduğunu belirtti. Bir kira bedeli alan emlakçıların hem ev sahibinin hem de kiracıların haklarını savunması ve yanında olması gerektiğini savundu. 

Kayseri'de kira fiyatları semte göre değişiyor mu? Anadolu'da Z Raporu

Emlakçılar Odası Başkanı Selim Atasoy'dan yüksek kira yorumu!

Kayseri Emlakçılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Selim Atasoy geçtiğimiz ay; "İşin doğrusu ilimizde öğrenciye özel kira artışı gibi bir durum söz konusu değil zaten ama göç alıyor. Özellikle çevre illerden göç alıyor. Kayseri’ye depremden dolayı deprem bölgesinden gelenler çok oldu buraya ister istemez. Yani geriye dönüp gittiğimiz zaman Suriye iç savaşından gelenler de eklediğimiz zaman zaten hâlâ geliyorlar bu da ister istemez fiyatların yükselmesine sebebiyet veriyor " demişti.

Fırsatçılık yapanların karşısındayız!

Başkan Atasoy; "Geçmiş dönemde TEFE oranında artışlar oluyordu. Bu da her iki tarafında gönlü oluyordu. Sıkıntı olmuyordu. Alışılagelmiş bir gelenek gibi bir şeydi bu. Kira zam oranı yüzde 25 olunca ister istemez vatandaş böyle bir yola giriyor. Fırsatçılık yapanların karşısındayız tabii. Biz de onları tasvip etmiyoruz. Ama bazen de öyle bir durum oluyor ki aynı binada 10 bin lira kiraya verilen bir yerde eski kiracı 2 bin liraya oturmaya çalışıyor. Bu da ister istemez mülk sahibini rahatsız ediyor ve de kiracı çıkartma yollarına gidiyor" ifadelerine yer vermişti.

Kayseri'de kira fiyatları semte göre değişiyor mu? Anadolu'da Z Raporu