Kayseri'de her yazı asana güvenmeyin: Kurban etini bekleyen gizli tehlike!
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala vatandaşlar hazırlıklarını tamamlandı. Kayseri'de de yerel yönetimler ve özel sektörde faaliyet gösteren işletmeler son kontrollerini gerçekleştirerek kurban ibadetinin yerine getirileceği 6 Haziran gününü beklemeye başladı. Kurban Bayramı'nı maddi kazanç kapısı olarak görenler ise sağlığı tehdit ediyor. Uzman isimden uyarılar peşi peşine geldi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala hayvan pazarlarında ve kesimhanelerde hareketli günler yaşanıyor. Kurban Bayramı’nda doğan ihtiyaçlara yönelik olarak kasaplar ve alanında uzman işletmeler çalışmalarını yürütürken bu alandan maddi kazanç elde etmek isteyen işletmeler ise halk sağlığı için risk oluşturuyor.
Risk oluşturuyor!
Kayseri’de özellikle mahalle arasında yer alan veya bazı noktalara kurulan esas çalışma alanı et ve et ürünleri olmayan kişilerce kıyma çekilmesi riskleri beraberinde getiriyor. Bir branda üzerine basılan ‘Kurban Eti Çekilir, Sucuk Doldurulur’ gibi ifadeler vatandaşı yanıltıyor. Özellikle maddi kazancının cazip gelmesi nedeniyle farklı sektördeki işletmelerce gerçekleştirilen kıyma çekimleri vatandaşların kurban etinin farklı türdeki hayvan etleri ve parçaları ile karışmasına neden oluyor.
Profesyonellerce yapılmalı!
Kayseri’de faaliyetlerini sürdüren Yetiştirici, İşletmeci, Kasap Murat Kaplan, konuya ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. Kıyma çekimlerinin ve diğer kurban ibadeti ile ilişkili işlerin yetkilendirilmiş ve işinin ehli kişilerce yapılması gerektiğin belirten Kaplan şu ifadelere yer verdi: ‘Bu işin içerisinde yıllardır bulunan birisi olarak şu gördüm hırdavatçılar bile ellerinde yıllarca beklemiş paslanmış makinelerle kıyma çekiyorlar. Kurban Bayramı’nda et çekimi hassas bir mesele yani herkesin yapmaması gereken bir iş. Dolayısıyla vatandaşlarımız kemikleşmiş ve güvendikleri yerlerden etlerini çektirmeliler’ ifadelerini kullandı.
Etler karışıyor…
Öte yandan et çekmenin kendine has usul ve yöntemleri olduğunu belirten Kaplan: ‘Et çekmenin bir yönetimi ve usulü var. Örneğin: Vatandaş yağ bezesi, işkembe veya sakatat vs. getiriyor. Bunları biz ayırıyoruz. Lakin bu işi bilmeyen birisi bunu ayıramıyor. Doğrudan çekiyor. Bu da o makineden daha sonra et çektirecek vatandaşların hakkına girmiş oluyor. Mesela adam lop et getirmiş ama öncesinde eğer bu tarz bir et çekildiyse o diğer ete de bulaşıyor’ dedi. Sarımsak ve benzeri gıda ürünlerinin de kıyma makinelerinde çekildiğinde ette koku ve istenmeyen durumlar oluşturduğunun altını çizdi.
Para cezası var!
Yetkili olmayan ve gerekli şartları sağlamayan işletmelerce veya şahıslarca yapılan kıyma çekimlerine ise tespiti halinde idari para cezası uygulanıyor. Dolayısıyla vatandaşların maddi kazanç sağlamak amacıyla bu tarz işlere girişmemesi kurban eti çektirecek vatandaşların ise yetkili ve işinin ehli olan işletmeleri tercih etmesi tavsiye ediliyor.