Kayseri'de hangi parti oylarını arttırdı, hangileri oy kaybetti?

14 Mayıs'taki seçim sonuçları ile 2018'de yapılan seçim sonuçları karşılaştırıldığında AK Parti, MHP ve İYİ Parti'nin Kayseri'de oy kaybına uğradığı, CHP'nin ise hem oylarını hem de vekil sayısını arttırdığı görülüyor. Bu değişimler partilerin listelerinde yer verdiği aday profiline bağlanıyor.

Kayseri'de hangi parti oylarını arttırdı, hangileri oy kaybetti?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

14 Mayıs seçimlerinde ortaya çıkan sonuçlar, hem adaylar hem de partiler açısından analiz edilmeye başlandı. Seçimlerde hangi partinin hangi seçim bölgesinde oylarını artırdığı hangi seçim bölgelerinde ise oy kaybı yaşadığına dair değerlendirmeler yapılıyor. Bu veriler analiz edilerek, seçmen davranışlarının nedenleri ortaya konuluyor.

Kayseri seçim sonuçları değerlendirildiğinde, listelerle ilgili seçmenin tepki verdiği anlaşılıyor. 14 Mayıs seçimleri ile 2018 yılı seçim sonuçları kıyaslandığında, partilerin aldıkları oy oranları ve milletvekili sayılarında değişiklikler olduğu gözleniyor. 

Bir önceki seçimde  yüzde 50,63 oy alan AK Parti Kayseri’de 6 milletvekili çıkarmıştı. 14 Mayıs seçimlerinde ise AK Parti’nin oy oranı yüzde 40,66’ya geriledi ve milletvekili sayısı 5’te kaldı. AK Parti’nin bazı ilçelerde aldığı oy oranında da ciddi düşüşler yaşandı. AK Parti, bir önceki seçimlere bakıldığında 1 milletvekili CHP’ye kaptırmış oldu. Bu durum, listenin seçmen tarafından beğenilmemesi olarak yorumlandı. 

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Kayseri’de çeşitli oranlarda değişimler oldu. Bir önceki seçimde Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüzde 70,31 oy almıştı, dünkü seçimlerde bu oran yüzde 63,33’e geriledi. 2018 seçimlerinde CHP’nin adayı Muharrem İnce yüzde 18,61 oy almıştı. Bu seçimlerde Kemal Kılıçdaroğlu’nun aldığı oy oranı yüzde 27,48’e yükseldi. 2018 seçimlerinde Meral Akşener’in aldığı yüzde 8,9’luk oyun Kılıçdaroğlu’na gittiği hesaplandığında, Kılıçdaroğlu’nun Kayseri’de oyunu artırmadığı sonucuna varılıyor. 

2018 seçimlerinde 2 milletvekili çıkaran MHP’nin vekil sayısında bir değişiklik olmadı. Ancak oylarında bir önceki seçime göre gerileme yaşandı. 2018 seçimlerinde yüzde 21,48 olan MHP’nin oy oranı bu seçimlerde yüzde 19,08’e düştü. Yine de MHP’nin mevcudu koruduğu yorumları yapılıyor. 
Bu seçimlerde hem oy oranını hem de vekil sayısını artıran tek parti CHP oldu. 2018 seçimlerinde yüzde 12,37’lik oy oranıyla 1 milletvekili çıkaran CHP, 14 Mayıs seçimlerinde 17,22’e yükselterek Meclis’e 2 milletvekili gönderdi. Saadet Partili Mahmut Arıkan’a listeye koyan CHP’nin bu taktiğinin işe yaradığı ve muhafazakar bir adayın ikinci vekil çıkarılmasında etkili olduğu ifade ediliyor. 

Milletvekili sayısı değişmeyen İYİ Parti, geçtiğimiz seçimde yüzde 11,01 ile aldığı 1 milletvekilini bu seçimde yüzde 10,04’lik oy oranı ile elde edebildi. İYİ Parti, Kayseri Milletvekili listesi en çok eleştirilen parti oldu. Demografik yapıyı dikkate almadan halkın önüne bir liste koyan İYİ Parti, seçimlerde hem oy kaybı yaşadı hem de vekil sayısını artıramadı. 

Seçime ilk kez katılan Yeniden Refah Partisi, oyların yüzde 3,51’ini alarak büyük bir sıçrama yaparken, Zafer Partisi ise 3,20 oy alarak kimsenin beklemediği rakamlara ulaştı.

Büyük Birlik Partisi 1,90 oy oranı elde ederken, Yeşil Sol Parti ise yüzde 1,04 oy alarak, bir önceki seçime göre önemli oranda düşüş yaşadı. Refah Partisi’nin doğu kökenle Ercan Aras’ı 2. Sıradan aday göstermesi, doğu ve güneydoğu oylarının bu partiye kaymasına neden oldu. 
HABER: AZİM DENİZ