Kayseri'de fay kazısı mı yapılacak?

Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, Melikgazi İmar Planına göre Jeolojik-Jeoteknik ve Mikrobölgeleme çalışmasının yapılmasının gündemde olduğunu açıklayarak, bu çalışmaların hem zaman hem de kaynak israfı oluşturacağının altını çizerek, yetkililere seslendi ve 'Lütfen bu yanlıştan acilen dönün' ifadelerini kullandı. Yaptığı bilimsel açıklamalarla bilinen Demirtaş'ın uyarısı sonrası nasıl gelişme olacak merak ediliyor? Ayrıntılar Kayseri Haberinde...

Kayseri'de fay kazısı mı yapılacak?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 6 Şubat büyük depremlerin ardından fay hatları gündemini koruyor.

Kayseri, geçtiğimiz yıl meydana gelen büyük depremleri fazlasıyla hissetmişti. Sarız İlçesi afet bölgesine dahil edilirken, şehir merkezinden de birçok bina hasar almıştı. Kayseri’de faz kazısı gündeme geldi. Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, Melikgazi İmar Planına göre Jeolojik-Jeoteknik ve Mikrobölgeleme çalışmasının yapılmasının gündemde olduğunu açıkladı.

Kaynak israfından başka bir şey değildir

Ünlü Jeoloji uzmanı Dr. Demirtaş, 50 fay kazısının hem zaman hem de kaynak israfı olduğunun altını çizerek, şunları söyledi: ‘Kayseri Melikgazi İmar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknik ve Mikrobölgeleme çalışması kapsamında, Paleosismoloji adı altında, son 10-50bin yılda yüzey kırığı ve 7.0 ve üzeri deprem üretmemiş faylar üzerinde 50 fay kazısı istemek zaman ve kaynak israfından başka bir şey değildir’ diye dikkat çeken bir açıklamada bulundu.

Lütfen bu yanlıştan acilen dönün

‘Denetleyicinin bu işi yapandan daha yetkin olması gerekir’ uyarısında bulunan Demirtaş, ‘Paleosismoloji çalışması devletin bu konuda uzman araştırma kurumu tarafından yapılır, özel sektör ya da birkaç akademisyenin tasarrufuna bırakılamaz. Sakınım bandı oluşturma kriterleri çok özel uzmanlık gerektirir. Yaşlandırma (tarihlendirme) olmayan fay kazıları ile sakınım bandı oluşturulamaz. Her fay boyunca sakınım bandı oluşturulmaz. Normal faylarda ve alüviyal havzalardan geçen faylar boyunca zaten sakınım bandı oluşturulmaz. Lütfen bu yanlıştan acilen dönün’ diye yetkililere seslendi.