Kayseri'de çok büyük depremler meydana gelir mi? İçelli'den Kayseri açıklaması...

En son 1940 yılında 6'lık bir deprem yaşanmıştı.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Kayseri'de çok büyük depremler meydana gelir mi? İçelli'den Kayseri açıklaması...

Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli’den Kayseri açıklaması. 
İçelli, sosyal medya hesabından Kayseri deprem etiketiyle bilgilendirme maksatlı bir video paylaştı. Erciyes Dağı’nın sönmüş bir volkanik dağ olduğunu aktaran İçelli, “Kayseri graben çöküntü sisteminde yer alıyor. Erciyes volkanı da bu sistemin sönmüş, faaliyetine ara vermiş, Ecemiş – Kayseri arasında ortalama 5 moment, Ecemiş – Develi çukurunda ise ortalama 6 moment depremler sürekli olarak mümkündür. Kayseri depremselliği genel itibariyle orta ölçekli, yani çok büyük depremler yaratacak bölge değil. Münferit depremlerle sürekli, kendini hatırlatıp, 5’lik, 5.5’lik hatta, 6 civarı depremler üretebilirler. Şu anda 5 ve 5,15’ler normaldir. Bu depremler Kayseri için normal seviyelerde, yıkım eşiği sayılmaz. Suların çekilmesiyle bölgede parça parça belli yerlerde, çöküntüler gözlemledim. Bu gözlemlerle de ortalama 4 metre derinliğe çok sert olmasa da makul seviyelerde kayaçtır. Daha aşağı inildiğinde bazı yamaçlarda 4 metrenin altına inildiğinde ponza taşı kıvamında taşlar var. Bunlar volkanik tüfler zaten. Kayseri’nin yapısı genellikle volkanik birimlerden ve zor kazılan bir yapıda” dedi.
Belli bölgelerde su kaynaklarından ölçüm yaptığını belirten İçelli, “Molu köyünün batısında Erkilet fayı var, orada birkaç tane su kaynağından yerinde ölçüm yaptığımda, 7 santigratla 10,2 arasında sıcaklığın değiştiğini gördüm. Bu da normal, mevsim standardına göre makul seviyede. Herhangi bir volkanik faaliyeti, yer altı faaliyetine dair emare yok.” diye konuştu.
Kayseri’de en son 6 büyüklüğünde depremin 1940 yılında gerçekleştiğinin bilgisini veren İçelli, “Kayseri’de ortalama 5’lik, 5,5’lik 6’ya varabilecek, 6’ya varabilecek bir zaman değil. Ortalama 115 yıldır periyodik olarak deprem oluyor. Şu anda öyle bir durum yok. En son 1940 yılında 6’lık bir deprem yaşanmıştı. Kayseri halkının 5’lik, 5.5’lik depremlere hazır olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.      
>>Hakan Çiftci