Kayseri'de bu banknotlar adeta silindi

Türkiye'de son yıllarda artan enflasyon, yalnızca mutfak harcamalarını ya da faturaları değil, banknotların değerini ve kullanım alışkanlıklarını da etkiledi. Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu'nun Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine dayanarak tablo hazırladı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Kayseri'de bu banknotlar adeta silindi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye’de son yıllarda hızla artan enflasyon, sadece gıda fiyatlarını ya da faturaları değil, nakit para kullanımını da köklü biçimde etkiledi. Vatandaşların cebindeki banknotların değeri ve kullanımı da bu süreçte ciddi bir değişim gösterdi. Ziraat Bankası’nın eski Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) verilerine dayanarak dikkat çeken bir tablo hazırladı.

100 TL ve küçük banknotlar geri plana itiyor

2022 yılında toplam tedavüldeki paranın yüzde 56,6’sını oluşturan 200 TL’lik banknotlar, 2025 yılının Mart ayı itibarıyla yüzde 83,6’lık bir paya ulaştı. Bu, piyasada dolaşan her 100 TL’lik paranın yaklaşık 84 TL’sinin yalnızca 200 TL’lik banknotları temsil ediyor. Diğer bir ifadeyle, vatandaşların elindeki nakit para her geçen gün daha çok en büyük banknota dönüşüyor.

Küçük kupürler adeta siliniyor

Prof. Dr. Babuşcu, bu durumu sosyal medya hesabında şu ifadelerle değerlendirdi; ‘200 TL’lik banknot piyasaya egemen olmaya tüm hızıyla devam ediyor. 100 TL’likler neredeyse son demlerini yaşarken, 50 TL’likler piyasadan silinmeye başlandı. 20, 10 ve 5 TL’lik banknotlar bulunamıyor…’

Yeni banknot ihtiyaç duyuluyor

Küçük kupürlerin alım gücünün düşmesi, hem vatandaşları hem de işletmeleri en büyük banknot olan 200 TL’ye yöneltiyor. Ancak 200 TL’nin bile birçok işlem için yetersiz kalmaya başladığı, bu nedenle 500 TL ve 1000 TL’lik yeni banknot ihtiyacı devamlı olarak gündeme geliyor.