Kayseri'de bir üretici maliyet kurtarmadı dedi elma ağaçlarını söktü
Kayseri'de etkili olan dolu yağışı kırsal ilçelerdeki tarım arazilerinde büyük hasara yol açarken Saadet Partisi Kayseri İl Başkanı Erdal Altun üreticilerin sorunlarını yerinde tespit etmek amacıyla saha çalışmalarına hız verdi. Altun maliyet krizleri yaşayan bir üreticiyi ziyaret etti. Kayserili üretici, yüksek girdi maliyetleri elma ağaçlarını söktüğünü söyledi.
Saadet Partisi Kayseri İl Başkanı Erdal Altun, üreticilerle bir araya gelerek yaşanan sorunları yerinde dinledi. Altun, bir çiftçiyle yaptığı görüşmeyi sosyal medya hesabından paylaştı.
Türkiye'nin dört mevsimi bir arada yaşayabilen verimli topraklara sahip olduğunu vurgulayan Erdal Altun, toprakların verimsiz hale getirildiğini söyledi. Altun, şu ifadeleri kullandı; ‘Biz Saadet Partisi olarak tarım politikamızda ciddi eksiklikler olduğundan dolayı üreticilerin mağdur olduğu kanaatindeyiz. Bunları tespit etmek, rapor hazırlamak, meclis gündemine taşımak ve çözüme kavuşturacak yasaların çıkartılması için hükümete tazyik uygulamak istiyoruz. Çok kısa bir süre öncesine kadar kendi kendine yeten dünyadaki 7 ülkeden birisi olan ülkemiz, bugün ithalat ağırlığının altında ezilmekte. En başından beri buğdayı savaştaki Ukrayna'dan almak zorunda değiliz. 'Paramız varsa alırız' diyen bir tarım bakanının bakış açısı ya da negatif yüzde 14 büyümeyi başarı gibi lans edip alkış toplayan bir anlayış, bu verimli toprakları verimsiz hale getirmiştir.’
‘Elma ağaçlarını söktük’
Ziyaret edilen Kayserili çiftçi ise yaşadığı durumu İl Başkanı Altun’a anlattı. Ürettiği elmayı maliyetinin altında fiyatlara bile satamadığını ve bu yüzden ağaçlarını sökmek zorunda kaldığını belirten üretici, tarımda deneme yanılma yöntemiyle yön bulmaya çalıştıklarını ifade etti.
İlaç alırken büyük bürokratik engellerle karşılaştığını ve ilaçlama için ehliyet zorunluluğu gibi uygulamalarla üreticinin zor durumda bırakıldığını dile getiren çiftçi, yaşadığı mağduriyeti şu sözlerle aktardı; ‘Buraya yeni ekim yaptık. Daha önce elma ağaçlarımız vardı ancak elmayı buralarda satamadığımız için sökmek zorunda kaldık. Tüccar geliyor, elmanın kalitesini beğenmeyerek fiyatı düşürüyor. Aracı daha çok kazanıyor. Biz de mecburen meyve suyu fabrikalarına veriyorduk ama o da kurtarmıyordu, maliyetini karşılamıyordu. Bu sene ilk defa elma ağaçlarını söküp yerine domates, salatalık ve biber ektik. Şimdi bunlara bakacağız.’
‘İlçe tarımdan gelen yok, internetten bakarak üretim yapıyorum’
Tarım arazilerinde ziraat mühendislerinin veya ilçe tarım müdürlüklerinin yönlendirmesiyle bilimsel üretim yapılması gerektiğinin altını çizen Erdal Altun’un; ‘Size gelip bu bölgede şunu ekerseniz daha verimli olur diyen var mı?’ sorusu üzerine çiftçi; 2Gelen giden yok, şu an bunları ektim ama yarın hasta olsalar hangi ilacı sıkmam gerektiğini bilmiyorum. İnternetten gördüğüm kadarıyla araştırabiliyorum. Belki de tüm çabam boşa gidecek’ yanıtını verdi.
‘Çiftçi 10 liraya satıyor, marketlerde fiyat 100 lirayı buluyor’
Altun, Mersin ve Antalya'da domatesin tarlada 10-15 liraya kadar düştüğünü ancak kilo başı maliyetinin 25 lira olduğunu ifade eden Altun, zarar eden çiftçinin ertesi yıl ekim yapmadığını, limon ve elma fiyatlarında yaşanan fahiş artışların temel sebebinin de bu olduğunu vurguladı. Altun, ‘Çiftçinin söktüğü elma yüzünden bugün marketlerde dar gelirli bir ailenin gücünün yetmeyeceği, 100-120 lira seviyelerinde fiyatlar görüyoruz. Çiftçi 5 liraya satamazken vatandaş fahiş fiyata yiyor’ dedi.