Kayseri'de balıkta fiyat sürprizi! Tezgâha gelen etikete inanamadı
Kayseri'de balık tezgâhları sezonun çeşitleriyle dolarken fiyatlar da şaşırttı. Bazı balıklar beklenenden uygun kalırken, bazılarının etiketi alışverişe gelenlere bir kez daha baktırdı. Peki, Kayseri'de hangi balık kaç lira, en şaşırtan fiyat hangisi oldu?
Kayseri’de havaların serinlemesiyle birlikte sofralarda da mevsim değişmeye başladı. Balık sezonunun açılmasıyla tezgâhlardaki çeşitlilik artarken, alışverişe çıkanların ilk baktığı yerlerden biri yine fiyat etiketleri oldu. Ancak bu yıl tezgâhın önünde duranları şaşırtan yalnızca fiyatların yükselmesi değil.
Çünkü bazı balıklarda geçen yıla göre çok büyük bir değişim görülmezken, bazı çeşitlerde fiyat farkı daha belirgin hale geldi. Üstelik aynı tezgâhta 150 TL’den başlayan fiyatlar, balığın türüne ve boyuna göre 600 TL’nin üzerine kadar çıkıyor.
Tezgâhta en düşük fiyat 150 TL
Kayseri Anadolu Haber’e özel açıklamalarda bulunan Karadeniz Balıkçılık ortaklarından Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Mustafa Oğuz Kılınçaslan, tezgâhtaki güncel fiyatlara ilişkin bilgi verdi. Kılınçaslan’dan alınan bilgilere göre uskumrunun kilogram fiyatı 150 TL olarak öne çıkıyor. Hamsi, istavrit ve palamut ise 200 TL’den satışa sunuluyor.
Fiyatlar balığın çeşidine göre yükseliyor. Mercan 250 TL, mezgit 250-275 TL, çinekop ve somon 275 TL seviyesinde satılırken çupranın kilogramı 390 TL’ye, lüfer 420 TL’ye, levrek ise 470 TL’ye kadar çıkıyor.
Tezgâhtaki bazı büyük balıklarda ise rakam daha da yükseliyor. Lagos 580 TL’den satılırken bazı levreklerde kilogram fiyatının 630-670 TL’ye kadar çıktığı görülüyor. Böylece aynı tezgâhta en uygun balık ile yüksek fiyatlı seçenekler arasında 500 TL’yi aşan fark oluşuyor.
Geçen yıl tezgâhta durum nasıldı?
Kayseri Anadolu Haber olarak 26 Ocak 2025’te yine balık tezgâhlarının nabzını tutmuş, vatandaşlarla konuşmuştuk. O dönemde Kayserililerin en fazla tercih ettiği balıkların başında hamsi geliyordu. Tezgâhlarda klasik Karadeniz hamsisinin yanı sıra iri hamsi olarak bilinen sardalya da yoğun ilgi görüyordu.
Aradan geçen sürede ise fiyatlarda değişim yaşandı. 2024 yılının son günlerinde Kayseri’de Karadeniz hamsisinin kilogramı 150 TL, istavrit 175 TL, ithal uskumru 175 TL, Karadeniz somonu 250 TL, levrek 269 TL, Karadeniz levreği ise 450 TL seviyesindeydi. Bugünkü tezgâhta hamsi 200 TL’ye, istavrit 200 TL’ye çıkarken uskumrunun 150 TL’ye kadar gerilediği görülüyor. Levrek ise çeşidine ve boyuna göre 470 TL’den başlayıp 600 TL’nin üzerine kadar çıkabiliyor.
Bir yılda tercih değişti mi?
Geçen yıl tezgâh başında yaptığımız incelemede hamsinin Kayserililerin en fazla yöneldiği balıklardan biri olduğu görülmüştü. Aradan geçen sürede fiyatlar değişse de uygun fiyatlı türlerin tezgâhtaki ağırlığı devam ediyor. Bugün de durum çok farklı değil. Küçük ve daha ulaşılabilir fiyatlı balıklar önemli bir yer tutarken büyük balıklarda rakam hızla yükseliyor.
2026 yılının başında Kayseri’de yaptığımız bir başka incelemede istavrit 150 TL, hamsi 190 TL, kefal ve mezgit 225 TL, somon 380 TL, levrek 470 TL ve deniz çuprası 530 TL’den satılıyordu. Bugünkü fiyatlarla karşılaştırıldığında ise bazı balıklarda artış, bazılarında gerileme görülüyor. Tezgâhın en uygun seçeneklerinden biri 150 TL’lik uskumru olurken, bazı levreklerde fiyatın 670 TL’ye kadar ulaşması, Kayseri’de balık alışverişindeki fiyat makasının ne kadar açıldığını gösteriyor.
Kayseri’de sezon ilerledikçe tezgâhlardaki fiyatların nasıl değişeceği merak edilirken, mevcut etiketler balık almak isteyenlerin önünde oldukça geniş bir fiyat aralığı olduğunu gösteriyor.


