Kayseri'de altın fiyatlarını sollayan meyve!

Erken hasadı yapılan erik fiyatı ile dikkat çekerken özellikle tane fiyatı dudak uçuklatıyor. Arap Şeyhleri internet üzerinden kilolarca sipariş veriyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…

Kayseri'de altın fiyatlarını sollayan meyve!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu yıl erken yapılan erik fiyatıyla dikkat çekti. Eriğin tanesi, gramajına göre değişen fiyat aralığıyla adeta dudak uçuklatıyor. Ancak Birleşik Arap Emirlikleri şeyhleri kilolarca yeşil erik siparişi veriyor. Öte yandan dünyanın dört bir yanından almak isteyenlerinde internet üzerinden sipariş verildiği öğrenildi.

Geçen sene 4 tanesi 50 TL’ye satılıyordu

Erik fiyatları, mevsimsel etkenlere bağlı olarak dalgalanmaya devam ediyor. Tarım uzmanları, iklim koşulları, üretim miktarı ve talept fiyatları doğrudan etkiliyor. Geçtiğimiz sene bu aylarda 4 tanesi 50 TL’den satılan erik bu sene kilosu 3 bin 500 lira olarak satılıyor. Eriklerin tanesi gramaja göre 70 ile 100 lira arasında alıcı buluyor.
Erken hasat eriğinin en fazla Birleşik Arap Emirlikleri şeyhleri alıyor. Kilolarca yeşil erik siparişi veren şeyhlerin yanı sıra dünyanın dört bir yanına internet üzerinden sipariş veriliyor. 

Erik hasadı yapan Mustafa Kutay Ası, erken hasadı yapmanın maliyetli olduğuna vurgu yaparak şöyle dedi; 'Müthiş bir ilgi var. Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Arap şeyhleri yoğun erik istiyorlar. Eriklerimizin kilosu 3 bin 500 TL'dir. Ağaçlarımıza 12 ay boyunca bebek gibi bakıyoruz. Akıllı seramızda toprak ve sera sıcaklığını ısıtma sistemi kullanarak ayarladık ve erken hasadı mümkün kıldık. Fakat bunu başarmak bizim için oldukça maliyetli oldu. Isıtma için kullandığımız kömürün masrafı bu sene kış ayının ülkemizde çok sert geçmesinden dolayı 200 bin lirayı buldu.'