Kayseri'de 50 Adet Savaş Uçağı Toprağa Gömüldü!

Kayseri Tayyare Fabrikası'nda 75 yıl önce üretilen 50 adet savaş uçağının üretim malzemesiyle birlikte toprağa gömüldüğü haberi, sosyal medyada yeniden gündem oldu. Peki, bu savaş uçakları ve hangarlar dolu malzeme neden toprağa gömülerek çürümeye terk edildi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri'de 50 Adet Savaş Uçağı Toprağa Gömüldü!

Kayseri Tayyare Fabrikası’nda Almanlarla ortaklaşa üretilen 50 adet savaş uçağının 75 yıl önce toprağa gömülerek çürümeye bırakıldığı ortaya çıkmıştı. Savunma Sanayi’de atılan adımların konuşulduğu bu günlerde, bu konu yeniden sosyal medyada gündem oldu.
2016 yılında ortaya çıkarılan bilgiye göre, Kayseri'de Tayyare Fabrikası’nda 75 yıl önce gömülen Türk Alman ortak yapımı 50 adet savaş uçağı tespit edildi. Uçakların ABD'nin isteği doğrultusunda gömüldüğü iddiası gündeme bomba gibi düştü.
Savunma Sanayi alanında milli hamlelerin atıldığı bir dönemde Türk savunma sanayisinin en gizemli skandallarından biri gün yüzüne çıkarıldı. Yıllardan beri halktan gizlenen kayıp savaş uçakları skandalında pek çok belge ortaya çıktı ve gerçekler kamuoyuna yansıdı. 

Sabah Gazetesi’nden Metin Can’ın yaptığı haber ile ortaya çıkan gerçeklere göre, 1947'de ABD'nin Türkiye'ye yardım planı ile ortadan kaybolan, envanterlerden silinen 72 adet Focke-Wulf FW-190 tipi uçaklardan 50'si Kayseri Eski Havalimanı'nın altında (2. Hava İkmal Komutanlığı ön cephesi) gömülü. Uçakların ortaya çıkarılması ile ilgili ilk resmi çalışma 2015'te gerçekleşti. Bu kapsamda yapılan metal dedektör testleri de uçakları tespit etti. 

Kayseri'de 50 Adet Savaş Uçağı Toprağa Gömüldü!

Konuyu uzun yıllar araştıran Hasdal Kışlası'na adı verilen komutanın torunu olan Uluhan Hasdal, ‘ABD kendi uçaklarını ücretsiz vermek istedi. Ancak bir şartı vardı. Alman uçaklarının yok edilmesi. 50'ye yakın uçak Kayseri Havalimanı'na getirildi. Envanter dışı bırakıldı. Hatta belgelere göre, uçaklar yağlı brandalara sarılarak gömüldü. Alman havacılık temsilcileri ile görüştüm. Bu model uçakların korozyana dayanıklı olduğunu ve çıkarılması halinde uçurulabileceğini söyledi’ dedi.

Kayseri’deki gömülü uçaklar efsanesi yeniden sosyal medyada gündem oldu. Konunun yeniden gündeme gelmesi ise fabrikada o dönem usta olan Ati Ateş’in o günlerle ilgili anlattığı anılardan kaynaklandı.

İşte Ali Ateş’in o sözleri: ‘İçim kan ağlaya ağlaya 30 hangar dolusu yepyeni, daha kullanılmamış uçak üretim araç ve gereçlerini malzemelerini tek tek sandıklarından çıkarıp kazılan çukurlara ölü gömer gibi gömdük. Gömdüğümüz uçak parçaları değil âdeta ülkemin gelecekteki hava gücü hâkimiyetinin parçalarıydı. Yazıklar olsun dedim içinden ve kahrola kahrola bu parçaları gömdük.’