Kayseri bu değişime hazır mı? Süt var yoğurt yok!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart 2025'e ilişkin ticari süt işletmeleri verilerini yayımladı. Süt üretiminde dikkat çeken artış yaşanırken, yoğurt ve ayranda tablo tersine döndü. Mart ayı verileriyle birlikte Kayseri'deki süt ürünleri dengesi sarsıldı. Süt var, yoğurt yok!

Kayseri bu değişime hazır mı? Süt var yoğurt yok!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayına ilişkin ticari süt işletmeleri verilerini açıkladı. Buna göre, Mart ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı 1 milyon 15 bin 647 ton olarak gerçekleşti. Bu rakam, bir önceki aya göre yüzde 13,2, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 2,9 oranında artış anlamına geliyor.

Ocak-Mart döneminde ise toplanan inek sütü miktarı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,4 arttı.

İçme sütü üretimi arttı

TÜİK verilerine göre içme sütü üretimi, Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 11,9 artarak 148 bin 525 tona ulaştı. Yıllık bazda ise içme sütü üretimi yüzde 6,2 artış gösterdi.

Yoğurt ve ayran azaldı, tereyağı üretimi yükseldi

Mart ayında yoğurt üretimi yüzde 1, ayran ve kefir üretimi yüzde 0,4 azaldı. Tereyağı ve sadeyağ üretiminde ise yüzde 1,8 oranında artış kaydedildi. İnek peyniri üretimi ise yüzde 0,9 arttı.

Yılın ilk üç aylık döneminde (Ocak-Mart) yoğurt üretimi yüzde 2, içme sütü üretimi yüzde 1,1, tereyağı ve sadeyağ üretimi yüzde 0,9 artarken, ayran ve kefir üretimi yüzde 3,8 oranında yükseldi. Aynı dönemde inek peyniri üretimi ise yüzde 0,4 azaldı.