Kayseri basınına milyonluk destek! BİK'ten yeni sistem ve telif açıklaması
Kayseri'deki gazete ve internet haber sitelerini yakından ilgilendiren bölge toplantısında dikkat çeken açıklamalar yapıldı. Basın kuruluşlarına sağlanan milyonlarca liralık destekten dijital telif düzenlemesine, internet haber sitelerinde kullanılacak yeni sistemden sektörün geleceğine kadar birçok konu masaya yatırıldı. Peki, önümüzdeki süreçte basını hangi değişiklikler bekliyor?
Kayseri'deki gazete ve internet haber sitelerini yakından ilgilendiren önemli açıklamalar Adana'da düzenlenen bölge toplantısında geldi. Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Abdulkadir Çay, bölge illerinden yayın temsilcileriyle bir araya gelirken, sektöre sağlanan destekler, dijital dönüşüm çalışmaları ve basının geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Adana Bölge Müdürlüğü'nün görev alanında bulunan Adana, Hatay, Kayseri, Mersin, Niğde ve Osmaniye'den toplam 70 gazete ve internet haber sitesi temsilcisinin katıldığı toplantıda, sektörün mevcut durumu ve beklentileri ele alındı.
Bölge basınına yüz milyonlarca liralık kaynak
Toplantıda konuşan BİK Genel Müdürü Abdulkadir Çay, bölgedeki basın kuruluşlarına sağlanan desteklere ilişkin rakamları paylaştı. Çay, 2025 yılı içerisinde bölgedeki gazete ve internet haber sitelerine 350 milyon lirayı aşan resmi ilan ve reklam desteği verildiğini açıkladı. 2026 yılının ilk döneminde ise bu rakamın 213 milyon liraya ulaştığını belirtti.
Basın kuruluşlarının gelirlerini artırmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü ifade eden Çay, kurumun hem merkezde hem de bölge müdürlüklerinde yeni projeler üzerinde çalıştığını söyledi.
İnternet haber siteleri için yeni dönem
Toplantının dikkat çeken başlıklarından biri de internet haber sitelerini ilgilendiren teknik düzenlemeler oldu. Ziyaretçi trafiğinin ölçülmesi amacıyla kullanılan BİK Analitik sisteminin yeni versiyonunun Temmuz ayında devreye alınacağını açıklayan Çay, sistemin teknolojik gelişmelere uygun şekilde güncellendiğini ifade etti.
Dijital telif masada
Son dönemde medya sektörünün en çok konuştuğu konular arasında yer alan dijital telif düzenlemesi de toplantının gündeminde yer aldı. Basın kuruluşlarından gelen talepler doğrultusunda çeşitli görüşmeler yürütüldüğünü belirten Çay, bu konuda gerekli düzenlemelerin yapılmasının önemine dikkat çekti.
Basın sektörünün taleplerinin ilgili platformlarda dile getirilmeye devam edildiğini kaydeden Çay, dijital yayıncılıkla ilgili gelişmelerin yakından takip edildiğini söyledi.
Gazetecilerin görüşleri dinlendi
Toplantıda yalnızca kurumun çalışmaları değil, sektör temsilcilerinin görüş ve önerileri de ele alındı. Gazete ve internet haber sitesi temsilcileri yaşadıkları sorunları ve beklentilerini doğrudan aktarma fırsatı bulurken, karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.
İstişare toplantısı günün anısına çekilen toplu hatıra fotoğrafıyla sona erdi.


