KAHVECİ ESNAFI MUTSUZ

İçişleri Bakanlığı tarafından 1 Haziran'da başlayan yeni normalleşme takviminde, 1 gün geçmeden değişiklik yapıldı. Değişikliğe göre sinema salonları tekrar kapatıldı, kahvehanelerde de oyun oynanması yasaklandı.

KAHVECİ ESNAFI MUTSUZ

OYUN YASAKLANDI, SİNEMALAR TEKRAR KAPATILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafta başında yaptığı Kabine Toplantısı'nda, 1 Haziran'dan itibaren başlamak üzere 'yeni normalleşme' takvimine geçildiğini duyurdu. Buna göre uzun zamandan bu yana dükkanları kapalı olan esnafın işyerleri açıldı. Ancak 2 Haziran'da İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan yeni bir genelgeyle, bir gün önce açılan sinema salonları kapatıldı, kahvehanelerde de oyun oynanmasına yasak getirildi.

SİNEMA SALONLARI 1 TEMMUZ'DA AÇILACAK

Yaklaşık 15 aydan bu yana kapalı olan kahvehane esnafı karardan memnun kalmadı. Oyun oynanmadığı zaman kahvehanelere müşteri gelmeyeceğini söyleyen kahvehane esnafı hayâl kırıklığına uğradığını söyledi. Sinema salonu sahipleri ise, hazırlıklı olmadıkları için kapanmanın bir ay daha uzatılması talebinde bulundu. 1 Temmuz'da açılacak olan sinemaların sahipleri karardan mutlu.

"HAYÂL KIRIKLIĞINA UĞRADIK"

Konuyla ilgili olarak gazetemize açıklamada bulunan Kahveciler Esnaf odası Başkanı Mustafa Kaya, ildeki 364 kahvehane sahibinin karardan dolayı hayâl kırıklığı yaşadığını söyledi. Kaya, "Çay ocakları ve internet kafelerimiz açık ama kahvehaneleri tekrar kapattık. İçişleri Bakanlığı yeni bir genelge yayınladı ve oyun oynanması yasaklandı. O nedenle kahvehaneler de kepenkleri kapattı. Oyun oynanmaz ise ne yapacak insanlar kahvede? Kayseri'de 364 adet resmî kayıtlı kahvehane var, bunları 5'i belki açıktır. Hepimiz hayâl kırıklığına uğradık." diye konuştu.

"NORMALE DÖNMEK İSTİYORUZ"

Acil çözüm beklediklerini dile getiren Kaya, "Dükkânlarımızın acil olarak açılmasını istiyoruz. 15 aydır kapalıyız. Biz de normale dönmek istiyoruz. Tüm Türkiye'de kahveci esnafımız aynı beklentide." dedi.

TEKRAR KAPATILMA SALON SAHİPLERİNİN TALEBİ

Onay Sineması Genel Müdürü Yetgin Yücel de, sinemaların tekrar kapatılmasıyla ilgili olarak gazetemize görüşlerini aktardı. Kapatılma talebinin sinema salonu sahiplerinden geldiğini söyleyen Yücel, "1 Haziran'da sinema salonlarının açılması bizim için sürpriz oldu. Hazırlıksız yakalandık. Elde gösterilecek malzeme olmayınca Bakanlık'tan 1 ay daha ertelenmesini talep ettik. Onlar da kabûl ettiler. Bu esnada filmlerimizi, reklâmlarımız, afişlerimizi ayarlayacağız. 1 Temmuz'da açılacağız." şeklinde konuştu.

SİNEMALARA 100 BİN TL DESTEK

1 Temmuz'a kadar Bakanlığın sinema salonu sahiplerine 100 bin TL destekte bulunacağını belirten Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu süreçte tüm sektörler gibi biz de zorlandık. Hatta bazı sektörlerde paket servis gibi opsiyonlar oldu ama bizde tamamen kapanma oldu. Ancak devletimiz sağ olsun, 1 Temmuz'da açıldıktan sonra, Kültür Bakanlığı'nın desteklediği filmlerinin belli seanslarla gösterilmesi karşılığında 100 bin TL destek vereceğini açıkladı. Bu da bizi mutlu etti."

"SALONLARIMIZ GÜVENLİ"

1 Temmuz'dan sonra müşterilerini beklediklerini dile getiren Yücel, "Sinema salonları kapalı alan diye endişe etmesinler. Bir koltuk boş kalacak biçimde bir oturma sistemi belirleyeceğiz. Özel havalandırma sistemlerimiz zaten sürekli olacak. Endişeleri olmadan 1 Temmuz'dan itibaren kendilerini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Selma Kara