Kadın hastalıkları uzmanı tüp bağlama yöntemi hakkında bilgi verdi

KADIN Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cemal Ünlü, tüp bağlama yöntemi hakkında bilgi verdi.

Kadın hastalıkları uzmanı tüp bağlama yöntemi hakkında bilgi verdi

Birden fazla doğum kontrol yönteminin bulunduğunu belirten Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cemal Ünlü, "Çocuk sahibi olmak istemeyen çiftler için rahim içi araç (spiral takılması), doğum kontrol hapı, kondom ve tüplerin bağlanması gibi yöntemler bulunmaktadır. Tüplerin bağlanması yöntemi ise Amerika Birleşik Devletleri’nde doğum kontrol hapı ile birlikte korunma yöntemleri arasında ilk iki sırayı oluşturmaktadır. Ülkemizde ise daha çok rahim içine yerleştirilen spiral yöntemi tercih edilmektedir. Ancak spiral, adet döneminde ağrı ve fazla miktarda kanamaya neden olabilmekte, yerinden ayrılabilmekte ve istenmeyen gebeliklere yol açabilmektedir. Spiral, çeşitlerine göre 5 veya 10 yılda bir yenilenmeli veya doğum kontrol hapı sürekli olarak kullanılmalıdır" şeklinde konuştu.
Fiziksel ve psikolojik olarak işleme hazır olunması gerektiğini kaydeden Ünlü, "Tüp ligasyonu olarak bilinen tüp bağlama yöntemi, spermi yumurtaya taşıyan tüplerin cerrahi işlemle bağlanmasıdır. Tüplerin bağlanması laparoskopik(kapalı) ameliyatla yapılabileceği gibi sezaryen sırasında da uygulanabilmektedir. Tüp bağlama yönteminde yaş sınırı bulunmamaktadır. Bu yöntemin diğer yöntemlere göre en büyük avantajı ise tek sefer yapılan bir işlemden sonra kalıcı bir koruma sağlamasıdır. Tüpleri bağlı olan bir kadının istenmeyen bir gebelik yaşama ihtimali yüzde 1’den daha azdır" ifadelerini kullandı.

Tüp bağlatma yöntemine değinen Ünlü sözlerini şöyle sürdürdü: "Tüp bağlatma yöntemi ile ilgili çok fazla yanlış bilgi bulunmakta ve hastalar bu nedenle işlem sonrası hem bedensel hem de ruhsal olarak olumsuz etkilenmektedir. Tüp bağlama yöntemi ile ilgili doğru bilinen yanlışlar söyle sıralanabilir: 1. Erken menopoz: İşlemin, erken menopoza neden olduğu düşünülmektedir. Yapılan birçok araştırma, erken menopoza yol açmadığını göstermiştir.
2. Adet düzensizlikleri ve ağrı: Tüp bağlatma işleminin adet ağrısına ve düzensizliklere neden olduğu yanlış bir bilgidir. Adet düzensizlikleri ve bu süreçteki yaşam konforunu etkileyen ağrıların, işlemle bağlantılı olmadığı bilinmektedir.
3. Bel ve kasık bölgesi ağrısı: Bu işlemin, uzun süreli bel ve kasık bölgesi ağrısına neden olduğu düşünülmektedir. Tüp bağlama işlemi küçük bir alanda yapıldığı için uzun süreli bel ve kasık ağrısına yol açmamaktadır.
4. Cinsel yaşamın olumsuz etkilenmesi: Tüp bağlama operasyonu sonrasında cinsel ilişkinin de olumsuz etkileneceği korkusu yaşanmaktadır. Bu konudaki yaygın kanının aksine, işlem sonrası cinsel yaşamı etkileyecek bir durum söz konusu değildir.
5. Meme kanseri riski: Bu yöntemin meme kanserine neden olduğunu düşündüren risklere yönelik yapılan araştırmalarda, tüp bağlama yönteminin, meme kanseri riskini artırmadığı kanıtlanmıştır.
Tüp bağlama yerine aldırma, kansere çare olabilir."