Jeofizik Mühendisi Oybak: Doğu bölgesinde iki suskun fay daha var
KAYSERİ Jeofizik Mühendisleri Derneği İl Temsilci Semih Oybak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önceden söylediği gibi şehirleşmede dikey değil, yatay mimariye önem verilmesi gerektiğini, ilerleyen dönemde Doğu bölgesinde suskun bir iki fay hattının daha harekete geçebileceğini söyledi.
Jeofizik Mühendisleri Derneği İl Temsilcisi olan Semih Oybak Türkiye'deki olası depremlerle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Oybak açıklamasında " Deprem ne yazık ki Türkiye'nin gerçeğidir. Bir deprem ülkesiyiz. Deprem ülkesi olduğumuz için deprem her an olan ve olabilecek bir şey. Türkiye'de yoğun bir deprem fayı var. Depremde noktasal tahminlerde bulunmak çok mantıksal değil. Mantıklı olan depreme hazırlıklı olmaktır. Türkiye'de deprem hazırlıkları 1999 Gölcük depreminden sonra hız kazandı. AFAD, Kandilli ve Üniversiteler depreme hazırlık konusunda çalışmalar yapıldı ve eylem planları hazırlandı. Ancak, yapı stoğunun ve nüfus yoğunlunun fazla olması, bu dönüşümü hızlı bir şekilde tamama erdindi. Yine bazı konularda eksik kalmamıza neden oluyor. Elazığ'daki Sivrice'de en son kaydedilen deprem 1500 ve 1600'lü yıllarda kaydedilmiş. Sivrici bölgesi sismik boşluk dediğimiz alanın olduğu bir yer. Çok uzun zamandır suskun, deprem üretmemiş ama fayı olan bir yerdi. Doğu Anadolu bölgesinde birçok fay hatta ve Bingöl ve Kahramanmaraş bölgesindeki fay hatları suskun. Buralar depremin beklendiği öncelikli fay hatlarından birisi.Fayların olduğu alandan ziyade, depremin odak derinliği, yüzeye yakın olması hissi daha çok artırır. Kayseri'de Elazığ'daki depremi 4 şiddetinde hissetti. Direk fay hattı olmayan bölgelerde de yıkım olması muhtemel olabilir. İmarlaşma ve yapılaşmada ülke olarak yeniden çalışma yapılması lazım. Deprem kuşaklarıyla ilgili yasa 1 Ocak itibariyle yapılan yönetmelikle değişti. Derecelendirme yerine deprem ivmesi konuşuluyor.Elazığ Sivrice'de olan depremin ivmesi 270 gal civarında. Eski hesapla 4'ncü dereceye denk geliyor. " ifadelerine yer verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın her zaman yatay yapılaşma vurgusunun çok önemli olduğunu söyleyen Jeofizik Mühendisi Oybak, " Cumhurbaşkanımızın yatay yapılaşma konusundaki hassasiyetini biliyoruz. Yapıların boyunun yüksek olması riski artırmaktadır. Zeminlerimizin birçok bölgede hem faylı ve yumuşak zemin olması, yer altı suyunun yüzeye yakın olması yüksek yapıların yıkılmasına önemli etkendir. Bu nedenle yatay yapılaşmaya gidilmelidir." dedi.
KAYSERİ'DE SUSKUN FAY HATTI VAR
Jeofizik Mühendisi Semih Oybak Kayseri ile ilgili yaptığı değerlendirme de "Kayseri'de de merkezi etkileyecek Erciyes ve Erkilet olmak üzere iki fayzon var. İlçelerde de Sarız ve Develi ilçelerinde fayzonlar var. Kayseri'de uzun zaman fay bulunan ancak suskun olan bir bölge. Kayseri'deki faylar daha önce 6 büyüklüğünde deprem üretmiş. Kayseri'de 6 şiddetin deprem görebiliriz çünkü uzun zamandır suskun olan bir fay hattına sahip. Kayseri'de nüfus yoğunluğunun artması dikey yapılaşmaya neden oluyor. Yatay yapılaşmaya dönülmesi zaman alacaktır. Kayseri'de yeni imara açılan bölgelerde Kocasinan bölgesinde Şehir Hastanesinin yapıldığı alan Şeker zayıf zeminin olduğu alanlar. Buralarda mühendislik ve jeofizik çalışmaları olmalı ki sağlam zemin seçilsin ve ona uygun yapı yapılsın. " dedi