İYİ Parti'li Ataş'tan mülakat tepkisi!

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, mülakat konusunda ortaya çıkan hak kayıplarına dikkat çekti. Ataş, AK Parti'nin mülakatın kaldırılacağı yönünde seçim vaadi de verdiğini, ancak gelinen noktada söz verip tutmadığı vaatlere bir yenisinin daha eklendiğini söyledi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
İYİ Parti'li Ataş'tan mülakat tepkisi!

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, mülakat konusunda ortaya çıkan hak kayıplarına dikkat çekti. Ataş, AK Parti’nin mülakatın kaldırılacağı yönünde seçim vaadi de verdiğini, ancak gelinen noktada söz verip tutmadığı vaatlere bir yenisinin daha eklendiğini söyledi.
İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) konuştu. Mülakat uygulamasının yol açtığı hak ihlallerinin araştırılması konusunda parti grubu adına söz alan Milletvekili Ataş, yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Ülkemizde kamuda işe alım sürecinde uzun yıllar süregelen mülakat uygulamasının özellikle AKP iktidarıyla amacının dışına çıktığına vurgu yapan Milletvekili Dursun Ataş, mülakat uygulamasının AKP’nin kamuda kadrolaşma aracına dönüştüğünü söyledi. 

Mülakat uygulaması bugün yasalarla örülen bir tezgâhtan ibadettir!

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, ‘Mülakat uygulaması bugün yasalarla örülen bir tezgâhtan ibarettir. Nitekim bu tezgâh ana hatlarıyla şöyle işlemektedir: Önce ÖSYM’ye bilgiyi ölçmek amacıyla bir sınav yaptırılıyor, adaylar en yüksek puanı alandan başlamak üzere sıralanıyor, alınacak personel sayısının 2, 3 katı aday mülakata çağrılıyor. Evet, kadro sayısının 2, 3 katı aday çağrılıyor çünkü düşük puan almış yandaşları alabilmek için mülakata çağrılmaları gerekiyor. Sonuç olarak da büyük bir emekle okulunu bitirip sınavdan 90-95 puan almış ancak AKP’den torpili -kibar bir deyişle- referansı olmayan liyakatli genç mülakattan elenirken 70 puanı zor alabilmiş referansı olan yandaş mülakatta başarılı sayılarak yani mülakat tezgâhı kullanılarak devlet kadrolarına yerleştirilmektedir. Artık durum öyle bir noktaya gelmiştir ki binlerce genç ‘Nasılsa eleneceğim’ diye sınavlara bile girmemektedir. Bu nedenlerden dolayı nitelikli gençlerimizin akın akın Avrupa ülkelerine göç ettikleri görülmektedir’ diye konuştu. 

TÜİK’in göç rakamlarına dikkat çekti!

TÜİK’in göç istatistiklerine de dikkat çeken Ataş, ‘TÜİK’in 6 Nisan 2023’te yayınladığı 2021 Uluslararası Göç İstatistikleri’ne göre 2021 yılında Türkiye'den diğer ülkelere 287.651 kişi gitmiştir, göç etmiştir. TÜİK’in açıkladığı verilere bakıldığında yurt dışına en fazla göç edenlerin 20-29 yaş aralığında olduğu görülmektedir. Türkiye Gençlik Araştırması 2021’e göre de 18-25 yaş arası gençlerin yüzde 82,9’u Türkiye'de işsizliğin çok yüksek olduğunu, bunun nedenlerinin de liyakat eksikliği olduğunu söylemektedir. Aynı araştırmaya göre gençlerin yüzde 72,9’u fırsat verilirse veya imkânı olsa Türkiye dışında bir ülkede yaşamak istediğini belirtmektedir’ şeklinde konuştu.

AKP’nin bu vaadi de lafta kalmış, söz verip tutmadığı vaatlere bir yenisi daha eklenmiştir!

AKP’nin seçim sürecinde 'mülakatı kaldırma sözü' verdiğini hatırlatan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, ‘AKP ile gençlerimiz yine karamsarlığa mahkûm edilmiştir. AKP’nin bu vaadi de lafta kalmış, seçim dönemlerinde söz verip tutmadığı sözlere bir yenisi daha eklenmiştir’ dedi. Milletvekili Dursun Ataş, şunları söyledi: Millet İttifakı’nın seçim döneminde ‘Mülakatı kaldıracağız’ vaadinden sonra seçimin zora girdiğini gören AKP Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan 11 Nisan 2023 tarihinde katıldığı AKP Seçim Beyannamesi ve Milletvekili Aday Tanıtım Toplantısı’nda sanki yirmi bir yıldır ülkeyi tek başına yönetmiyor da ilk defa seçilecekmiş gibi ‘Kamuda işe alımları, görevin getirdiği zorunluluklar dışında mülakatı kaldırarak gençlerimizin sınavdaki başarı sırasına göre yapacağız’ ifadesini kullanmıştır. Ancak, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin geçtiğimiz günlerde katıldığı bir programda mülakatı kaldırmayacaklarını ancak içeriğini değiştireceklerini belirtmiş, ‘Mülakatları, mülakat gibi yapmaya karar verdik.” ifadesiyle toplumda ve özellikle gençlerimizde oluşan beklenti yok olmuş, gençlerimiz yine karamsarlığa mahkûm edilmiştir. Görüldüğü gibi, AKP’nin bu vaadi de lafta kalmış, AKP’nin seçim dönemlerinde söz verip tutmadığı sözlere bir yenisi eklenmiştir. 

Ataş, konuşmasında mağduriyetleri beraberinde getiren mülakatın kaldırılmasının doğru bir uygulama olacağını belirterek, yanlıştan dönülmesi gerektiğini ifade etti ve AKP iktidarına seslendi.