İkinci Bir Pandemi Kapıda - Vatandaşlar Tedirgin!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Meksika'da kuş gribinin bir alt türü olan A(H5N2) virüsü nedeniyle ilk ölümcül vakanın yaşandığını doğruladı. Vatandaşları tedirgin eden ikinci pandemi kapıda mı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in haberinde…

İkinci Bir Pandemi Kapıda - Vatandaşlar Tedirgin!

DSÖ, Meksika'da kuş gribinin alt türü olan A(H5N2) virüsü nedeniyle ilk ölümcül vakayı doğruladıktan sonra vatandaşlar arasında tedirginlik başladı. İkinci pandemi kapıda mı?

DSÖ, yaptığı açıklamada 59 yaşındaki bir hastanın ateş, nefes darlığı, ishal ve mide bulantısı şikayetleriyle hastaneye kaldırıldığını ve hayatını kaybettiğini belirterek, A(H5N2) varyantından kaynaklı ilk ölümün kayıtlara geçtiğini duyurdu. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom açıklamasında, ‘Hazır olun, yeni pandemi geliyor ve bu sadece an meselesi’ ifadelerini kullandı. Virüse neden maruz kalındığıyla ilgili net bir bilgi bulunmazken, Meksika'daki kümes hayvanlarında da A(H5N2) virüsünün görüldüğü kayıtlara geçti.

İkinci Bir Pandemi Kapıda - Vatandaşlar Tedirgin!

A(H5N2) Virüsü ve Belirtileri Nelerdir?

İnfluenza A virüslerinin bir alt tipi olan A(H5N2) virüsü genellikle kuşlar arasında yaygın olarak görülüyor. Özellikle yaban kuşları ve kümes hayvanları arasında hızla yayılarak büyük salgınlara yol açabilir. Belirtileri: Yüksek ateş, nefes darlığı, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrıları, ishal ve mide bulantısı olarak açıklandı.

İkinci Bir Pandemi Kapıda - Vatandaşlar Tedirgin!

Uluslararası Sağlık Tüzüğü'ne göre, yeni bir tür olan A(H5N2) virüsünün neden olduğu insan enfeksiyonunun, halk sağlığı üzerinde yüksek etki potansiyeli olduğu vurgulandı. Fakat DSÖ, yaptığı açıklamada ‘Bu virüsün genel nüfusa yönelik mevcut riskinin 'düşük' olduğunu’ ifade etti.

Konuyla ilgili bilgiler bunlarla sınırlı olmakla birlikte, Türkiye’de yetkili kişi ve kurumlardan henüz bir açıklama gelmedi.