Hububat Alım Fiyatları Açıklandı

Tarım ve Orman Bakanlığı, uzun süredir beklenen 2024 hububat alım fiyatlarını ve destekleri duyurdu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Hububat Alım Fiyatları Açıklandı

Üreticiler tarafından merakla beklenen bu açıklama, çiftçilerin hasat döneminde yaşayabileceği fiyat dalgalanmalarını önlemeyi, ihracat için gerekli hammadde tedarikini yerel üretimden sağlamayı ve piyasa istikrarını korumayı amaçlıyor. Buna ek olarak, Ticaret Bakanlığı ile birlikte dış ticarette bazı tedbirlerin alınacağı vurgulandı.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Tarım ve Orman Bakanlığı'nın belirlediği 2024 mahsulü hububat alım fiyatlarını açıkladı. Buna göre, makarnalık buğday için ton başına 10.000 TL, ekmeklik buğday için 9.250 TL, arpada ise 7.250 TL ödenecek. Üstelik Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilere ton başına buğday için 1.750 TL'ye kadar, arpa için 750 TL'ye kadar fark ödemesi desteği sağlanacak.

Destekler Devam Edecek

Bu desteklerle birlikte, üreticilerin eline geçen miktarlar makarnalık buğdayda ton başına 11.750 TL, ekmeklik buğdayda 11.000 TL, arpada ise 8.000 TL'yi bulacak. Üstelik gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk desteği gibi destekler de devam edecek.

Ödemeler Banka Üzerinden Yapılacak

Ürün bedeli ödemeleri, 45 gün içinde doğrudan üreticilerin banka hesaplarına yapılacak. Bu sayede, çiftçilerin hasat döneminde yaşadığı fiyat düşüşleri önlenmeye çalışılacak ve iç piyasada istikrar sağlanacak.

Ticaret Bakanlığı ile birlikte alınan dış ticaret tedbirleri arasında, iç piyasada üretilen buğdaylarla yapılan kati un ihracatının serbest bırakılması ve ekmeklik/makarnalık buğday ile arpa ihracatının kontrollü olarak serbest bırakılması gibi adımlar bulunuyor.

Dâhilde İşleme Rejimi kapsamında ise buğday ithalatının 21 Haziran 2024'ten geçerli olmak üzere 15 Ekim 2024 tarihine kadar durdurulacağı ve daha sonrasında piyasa şartlarına göre durdurmanın ötelenebileceği belirtildi.

Tüm bu adımların, üreticilere hayırlı ve bereketli bir hasat sezonu geçirmelerini sağlamak amacıyla atıldığı vurgulandı. Detaylar ve diğer ürün fiyatlarıyla ilgili açıklamalar ise Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından yapılacak.