Herkes onun için yarışacak! – Yakalayana teşvik ödemesi

Resmi Gazete'de yayımlandı. Artık herkes onun için yarışacak. Resmi karara göre onu yakalayana teşvik ödemesi yapılacak. Kayserili vatandaşlar bu haberi araştırıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Herkes onun için yarışacak! – Yakalayana teşvik ödemesi

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre balıkçılara teşvik ödemesi yapılacak. Balıkçılara teşvik sunan yeni düzenleme Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayından geçtikten sonra Resmi Gazete’de yayımlandı. Kayserili vatandaşlar bu habere iyi bakın. İşte detaylar...

Yeni düzenleme balıkçılık sektörünün ekonomik yönünü güçlendirme ve biyolojik çeşitliliği koruma hedefi ile istilacı tür olarak karşımıza çıkan ‘Balon Balığı’ avcılığına destek sağlıyor. Balon balığının gonat, kat, kas ve deri yapısında tetrodotoksin dediğimiz bir toksik madde olduğu biliniyor. Ölümcül ve ısıya karşı duyarlılığı olmayan bu madde pişirildiğinde veya kaynatıldığında bu toksik madde balıktan uzaklaşmıyor. Bu da insanlar için ve denizde yaşayan diğer canlılar için hayati tehlike anlamına geliyor.

Herkes onun için yarışacak! – Yakalayana teşvik ödemesi

Son yıllarda balıkçıların kabusu olan ve 2021 yılında Türkiye'de 5'e yakın kişinin de balon balığını tükettiği için yaşamını yitirdiği biliniyor. İstilacı tür olarak bilinen balon balığı için devlet balıkçılara teşvik ödemesi sağlayacak. Söz konusu destek kapsamında balıkçılara avladıkları her bir balon balığı için 25 TL, diğer balık türleri için de 10 TL destek ödemesi yapılacak.

Balon balığı avcılığı, 2024 yılının son iş gününe kadar sürecek ve belirtilen adetlere ulaşıldığı zaman Genel Müdürlük tarafından SUBİS sisteminden durdurulacak ve aynı gün resmi internet sitesi üzerinden duyuru yapılacak.

SUBİS sisteminde veri girişi bittiğinde, kayıt dışı kalan balıklara ödeme yapılmayacak. Balon balığı alımları, ilgili Tebliğ’in yayımlandığı tarih itibari ile 5 iş günü sonunda başlayacak. Bakanlık, destekleme alımları kapsamında, gerekli gördüğü durumlarda herhangi bir balon balığı türünün avcılığını sonlandırma ve kısıtlama hakkını saklı tutuyor.

Hangi balık türleri için ne kadar ödeme yapılacak?

Teşvik ödemesi kapsamında Lagocephalus sceleratus türü için avcılar 150 bin adede kadar olan her bir balık başına 25 TL alacak.

Lagocephalus spadiceus, Lagocephalus suezensis, Lagocephalus guentheri, Tylerius spinosissimus, Lagocephalus lagocephalus, Sphoeroides pachygaster ve Torquigener flavimaculosus balık türleri için ise 125 bin adede kadar avlanabilir ve her biri için 10 TL destekleme ödemesi yapılacak.