Her aileye bir avukat!

AK Parti'nin seçim beyannamesinde bulunan dikkat çekici düzenlemelerden biri de Aile Avukatlığı Sistemi. Peki Aile Avukatlığı nedir?

Her aileye bir avukat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

AK Parti’nin Türkiye Yüzyılı konseptiyle hazırladığı seçim beyannamesinde dikkat çekici düzenlemeler yer alıyor. Bunlardan birisi de adalete erişimi kolaylaştıracak adalet dağıtımının hakkıyla yerine getirilmesini sağlayacak düzenlemelerden olan Aile Avukatlığı Sistemi.

Aile Avukatlığı Sistemi nedir?
Aile avukatlığı, aile hukuku alanında uzmanlaşmış avukatlara verilen bir unvandır. Evlilik, boşanma, nafaka, velayet, mal paylaşımı, miras gibi konular Aile hukukunun konularını kapsar. Aile avukatları bu konularda danışmanlık ve dava takibi yaparlar. Türkiye’de son yıllarda aile avukatlığı önem kazanan bir alandır. Bunun nedenleri arasında boşanma oranlarının artması, aile içi şiddet ve çocuk istismarı vakalarının yaygınlaşması, kadın ve çocuk haklarının korunması için yapılan yasal düzenlemeler sayılabilmektedir. 
Bu düzenleme ile vatandaş, her türlü hukuksal sıkıntıda avukatlarından yardım alacak.  Avukatlık ücretini ise devlet ödeyecek. Yargının iş yükünün büyük bölümü, dilekçe ile bile kapanabilecek bir olayın vatandaşların haklarını ve hak arama yollarını bilmediği için uzamasından kaynaklanıyor. Aile avukatlığı uygulamasıyla yargının iş yükü de büyük oranda rahatlayacak.

Yapılacak düzenlemelerden bazıları şöyle: 

ÜCRETSİZ AİLE AVUKATLIĞI 
Her ailenin bir avukatı olmasını sağlayacak “aile avukatlığı” sistemi getirilecek. Aile hekimi gibi herkesin bir aile avukatı olacak. Vatandaş, hukuksal sıkıntılarda avukatlarından yardım alacak. Avukatlık ücretini devlet ödeyecek. 

AİLE ARABULUCULUĞU 
Daha hızlı ve öngörülebilir adalet için seri muhakeme ve basit yargılama gibi usullerin kapsamı genişletilecek. Boşanma sürecinde kadın ve çocukların örselenmemeleri için mahkeme temelli aile arabuluculuğu müessesesi oluşturulacak. 

MAĞDUR ODAKLI ADALET 
Mağdur odaklı adalet ve kadına şiddetle mücadele için adliyelerde rehberlik hizmeti veren uzman personel görevlendirilecek. Adli görüşme odaları ve çocuk izlem merkezleri, aile içi şiddet ve kadına şiddet suçları için kurulan özel soruşturma büroları yaygınlaştırılacak. İtirazla hak iadesi Kesin nitelikteki mahkeme kararlarına karşı mahallinde itiraz yolu getirilerek vatandaşların hak arama özgürlüğü güçlendirilecek. Mahkeme kararları kişisel verileri koruyup kararı veren hakim veya mahkeme heyetinin isimleriyle erişime açılacak. 

LEKELENMEME HAKKI 
Lekelenmeme hakkını daha güçlü şekilde koruyabilmek için bu hakka Anayasa’da yer verilecek. Cumhuriyet savcılarının takdir yetkisi genişletilecek, beraatla sonuçlanma ihtimali yüksek davalarda kişiler gerekmedikçe adli süreçlerle muhatap olmayacak. Tutuklama, yakalama, gözaltı gibi koruma tedbirlerinin haksız uygulanması nedeniyle meydana gelen zararların tazmini için vatandaşların dava açmasına gerek kalmaksızın, idari başvuru yoluyla hızlı bir biçimde hakkını alması sağlanacak. 

HUKUK VE ADALET DERSİ 
Hukuki himaye sigortası geliştirilip yaygınlaştırılacak. Ortaokul ve lise müfredatında “Hukuk ve Adalet” dersi zorunlu olacak. Hukuk eğitiminin desteklenmesi için başarılı öğrencilere Adalet Bakanlığı bursu verilecek. HSK ayrılacak. 

Yargı bağımsızlığının güçlendirilmesi için “Hakimler Kurulu” ve “Savcılar Kurulu” olmak üzere iki ayrı üst meslek kurulu oluşturulacak. HSK’nın ihraç dışındaki disiplin kararlarına karşı yargı yolu açılacak.  Hâkim ve savcıların atama, nakil ve terfi sistemi objektif ölçütlere dayalı ve liyakat esaslı olacak. Yüksek yargı üyeliğine seçilebilmek için 50 yaş ve birinci sınıf olma şartının yanında meslek kıdemi de istenecek. Hâkimlik ve savcılık mesleğinde emeklilikte yaş haddi yükseltilecek.  Avukatlık teminatı, hâkim ve savcılıkta olduğu gibi anayasal güvenceye kavuşturulacak. Yeni bir Avukatlık Kanunu çıkarılacak.  İhtisas mahkemelerinin sayısı arttırılacak. Hâkim ve cumhuriyet savcılarının mesleğin başından itibaren ihtisaslaşmaları sağlanacak. Adalet Bakanlığı’na bağlı adli kolluk teşkilatı kurulacak. Böylece polisin adli ve idari görevleri arasındaki ayrım kesin olarak belirlenecek, adli soruşturmaların etkinliği arttırılacak.  Adalet politikalarının değerlendirilip tartışılması için avukat, hâkim, savcı ve akademisyenler arasında 3 yılda bir Adalet Şurası düzenlenecek. 


>>Haber Merkezi