Haydi kan bağışına!

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Kan Merkezi 'nde kan stokları sınırda. Günlük ortalama 100 ünite civarında kana ihtiyaç duyulan merkeze, halihazırda yapılan kan bağışı günlük 20 üniteyi geçmiyor.

Haydi kan bağışına!

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Kan Merkezi 'nde kan stokları sınırda. Günlük ortalama 100 ünite civarında kana ihtiyaç duyulan merkeze, halihazırda yapılan kan bağışı günlük 20 üniteyi geçmiyor.

Türkiye 'de hizmet veren 13 bölge kan merkezinden biri olan Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Kan Merkezi 'nde pandemiden dolayı kan bağışları azaldı. Konuyla ilgili olarak Anadolu Haber 'e açıklamada bulunan ERÜ Kan Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Ekrem Ünal, günlük ortalama 100 ünite civarında kana ihtiyaç duydukları halde, gün içerisinde en fazla 20 ünite kan bağışı yapıldığını, hafta sonu kısıtlamalarında ise bu sayının 3 'e kadar düştüğünü ifade etti.

Kan bağışındaki azalmayı pandemiye bağlayan Ünal, kovidli hastaların Şehir Hastanesine gönderildiğini hatırlatarak, "Pandemi döneminde sosyal mesafe, temizlik ve hijyene dikkat ederek kan alma işlemlerimizi sürdürüyoruz. Aldığımız tedbirlerden dolayı merkezimizde kovid bulaşması söz konusu olmadığı gibi, yapılan araştırmalar bize kovidin kandan geçmesinin mümkün olmadığını gösteriyor. Bu nedenle vatandaşlarımızı kan bağışı için bekliyoruz." dedi.

Hafta sonu uygulanan kısıtlamalardan dolayı bağış miktarının daha da azaldığına dikkat çeken Ünal, vatandaşların kan bağışı yapmak için sokağa çıkabileceklerini ifade etti. Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Hafta sonu sokağa çıkma yasakları kan bankasındaki bağışlarımızı olumsuz etkileyebiliyor. Şunu bilmemiz lazım ki, kan bağışı bu durumdan bağımsız. İnsanlar kan bağışında bulunmak istediklerini bildirdiklerinde isterlerse biz onlara mesajla geri dönebiliyoruz, kan bağışı yaptıklarında kendilerine bununla ilgili bir belge verip güvenlik güçlerine ibraz etmelerini sağlıyoruz.'

Hematoloji bölümü başta olmak üzere, kalp-damar cerrahisi, bıçak ve ateşli silah gibi yaralanmalar, kemik iliği nakli, onkoloji ve düzenli kan ihtiyacı olan talasemi hastalarının bağışa daha çok ihtiyaç duyduğunun altını çizen Ünal, "Şehir Hastanesi şu anda pandemi hastanesi olarak hizmet verdiğinden dolayı kovidli hastalarımız oraya daha çok gidiyor. Ama kovidli olmayan hastalarımız ise acil olmayan ameliyatları için buraya gönderiliyor. Bundan dolayı hem kemik iliği nakli hem de ameliyat için hastalarımızın kan bağışına çok ihtiyacı oluyor." diye konuştu.

Merkezde, kanın yanı sıra, trombosit ve plazma bağışı da alındığını belirten Ünal, "Ne kanın ne de trombositin başka kaynağı yok. Hastalarımız bununla ilgili sıkıntı ve mağduriyet yaşıyor. Kayseri 'nin dışından gelen hastalarımız oluyor. Burada tanıdıkları olmadığı için çok fazla kan bağışına ihtiyacımız oluyor. Halihazırda kan veremediğimiz, reddettiğimiz hiçbir hastamız olmadı ama ateş düştüğü yeri yakıyor. İnsanlar kendisinin ihtiyacı olduğunda bunu daha iyi anlıyor. Ama şu anda çok yardıma ihtiyacımız olan bir vaziyetteyiz. O nedenle duyarlı vatandaşlarımızı kan bağışı için merkezimize davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.