'KAYSERİ'YE YETMEZ'

'TÜM ZOR ŞARTLARA RAĞMEN BÜYÜDÜK' Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan'ın da katılımıyla Türkiye'de ilk olarak Kayseri'de gerçekleştirilen Türkiye Ekonomi Modeli'nin tanıtıldığı İş Dünyası Buluşması Kayseri Ticaret Odası'nda düzenlendi. Burada konuşan Gürcan, 'Türkiye salgın etkisinden en hızlı toparlanan birkaç ülkeden biri olmuştur. Ülkemiz böylesi zor şartlara rağmen büyüyerek devam etmiştir.' dedi.

'KAYSERİ'YE YETMEZ'

“CUMHURBAŞKANIMIZ KAYSERİ’YE GÜVENİYOR”

Kayseri’nin Türkiye’de en fazla ihracat yapan 11. il olduğunu belirten Gürcan, “İlimizi tebrik ediyoruz ama bu Kayseri 'ye yeter mi? Yetmez. İnşallah el birliğiyle bunu da ilk 5’e taşımak bizim boynumuzun borcu oldu. Ben Kayserili hemşehrilerimin girişimci ruhuna güveniyorum. Cumhurbaşkanımız da güveniyor. İnşallah bu süreçte sayın valimizin de destekleri, katkılarıyla bunu biz çok daha yukarıya taşıyacağımıza inanıyoruz ' ' dedi.

“KAYSERİ’YE YETMEZ”

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan memleketi Kayseri’de düzenlenen İş Dünyası Buluşması’na katılarak Türkiye Ekonomi Modeli hakkında bilgiler verdi. Gürcan Türkiye’nin ekonomide birçok ülkeyi geride bırakarak 11. sırada olduğunu belirterek, “Kayseri’ye bu yetmez. Bunu ilk 5’e taşımak boynumuzun borcu.” dedi.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan’ın da katılımıyla İş Dünyası Buluşması gerçekleştirildi. Kayseri Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen İş Dünyası Buluşması’na Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, Önceki Dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy ve birçok iş adamı katıldı.

“TÜM ZOR ŞARTLARA RAĞMEN BÜYÜDÜK”

Türkiye 'de ilk olarak Kayseri’de gerçekleştirilen programda konuşan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, “Öncelikle sizlere Sayın Nurettin selamlarını iletmek istiyorum. Kendisi de bizler göreve başladıktan sonra bunu 4 hazine, maliye, bakan hepsi arkadaşımıza da, diğer arkadaşa söyleyerek Türkiye 'nin her yerinde iş adamlarımızla buluşup, yerinde kendilerini dinleyerek sorunlarına bir an evvel harçlık verelim istedik. O yüzden biz de bu programı ilk olarak memleketim Kayseri 'de gerçekleştiriyorum. Bugün Türkiye ekonomisinin genel bir görünümünü vereceğiz. Türkiye ekonomisi 2003-2020 döneminde küresel ekonomi, gümrük ortamı yüzde 3.4 seviyesinde büyümüştür. 2003-2020 yılında Türkiye ekonomisi yıllık ortalama yüzde 5.2 büyüme kaybetmiştir. 2020 salgının da etkisiyle de küresel ekonomisi yüzde 3.1 daralırken küresel ekonomi Türkiye ekonomisi yüzde 1.8 büyümüştür. Dünya ekonomisi de 3.1’lik bir daralma ile bu süreci salgın sürecinde geçirmişti. Türkiye ekonomisi özellikle altyapısı, lojistiği ve sağlam bir duruşuyla, ekonomi duruşuyla bu süreci en Çin 'den sonra en büyüyerek geçiren ikinci ülke olmuştur. Geçersin. Türkiye 2020 yılında büyüme performansıyla dünyada pozitif ayrılmıştır. 2020 yılında Türkiye yüzde bir nokta sekiz pozitif büyümesiyle G20 ülkeleri içerisinde Çin ile beraber pozitif büyüyen iki ülkeden biri olmuştur. 2007 yılında Çin yüzde 2.3 büyürken, ABD ekonomisi yüzde 3.4, Brezilya ekonomisi yüzde 4.1, avro ekonomisi, altı nokta üç, ekonomisi yüzde yedi nokta üç daralma göstermiştir. Özellikle bu grafikte de dünyada sıfırın altında giden daralmadan önce ülkeler belli bir şekilde gözüküyor. Bu salgın döneminde Ama Türkiye 'miz bu şartlarda büyüyerek devam etmiştir. Satın alma gibi paritesine göre gayrisafi yurt içi hasıla sıralamasında Türkiye 2005 yılında dünyanın en büyük 17. ekonomisiyken 2020 yılında İtalya, Meksika, Güney Kore, İspanya gibi ekonomide geride bırakarak 11. sıraya yükselmiştir. Türkiye salgın etkisinden en hızlı toparlanan birkaç ülkeden biri olmuştur. Kayseri ilimiz de Türkiye 'de en fazla ihracat yapan 11. il konumundadır. Bundan dolayı da ilimizi tebrik ediyoruz. Ama bu Kayseri 'ye yeter mi? Yetmez. İnşallah el birliğiyle bunu da ilk 5’e taşımak bizim boynumuzun borcu oldu. Ben Kayserili hemşehrilerimin girişimci ruhuna güveniyorum. Cumhurbaşkanımız da güveniyor. İnşallah bu süreçte sayın valimizin de destekleri, katkılarıyla bunu biz çok daha yukarıya taşıyacağımıza inanıyoruz.” dedi.

“İŞSİZLİK ORANI GERİLEDİ”

Salgının etkisiyle yüzde 19.4 büyüyen işsizlik oranı 2021 ekim ayı itibariyle 11.2 seviyesine gerilediğini dile getiren Gürcan, “İstihdamda salgın etkisiyle yaşanan kayıplar telafi edildi. İşsizlik oranımız geriledi. Salgın etkisiyle istihdam devleti 2020 yılı burada dikkat ederseniz 2020 yılında Nisan ayında 25.2 milyon kişiyle dip seviyeye ulaştık. İlk tabloda görüldüğü gibi işsizlik 2020 yılının nisan ayında 25.2 lik noktaya geldi. Yaklaşık 4.4 milyon kişiyle artış sağlayarak 2021 yılında ekim ayında 29.6 milyon kişiyle seviye gayet yüksek bir seviyeye ulaştı. Salgının etkisiyle yüzde 19.4 büyüyen işsizlik oranı 2021 ekim ayı itibariyle 11.2 seviyesine gerilemiştir. Ekonomi güvende son dönemde sınırlı düşüşler yaşanmıştır. Orta vadeli planda da 2021 yılı büyüme tahmini yüzde 9 olmakla birlikte göstergenin yıl sonu itibariyle daha da güçlü olacağını, daha büyük olacağını göstermektedir.” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE ELEKTRİK UCUZ”

Diğer ülkelere göre Türkiye’de elektriğini daha ucuz olduğunu kaydeden Gürcan, “Salgının ilk etkilerinin atlatılması, hizmetlerde görülen talep artışına kısıtlı kalması fiyatların da rekor yükselişine neden olmuştur. Bugün birer petrol fiyatları 2001 yılbaşına göre yüzde 56 artış da işaret etmektedir. Avrupa 'da kömür fiyatları ekim ayından yılbaşına kıyasla yaklaşık dört katına çıkmış doğal gaz ise aynı dönemde yaklaşık altı kat artmıştır. Diğer yandan doğal gaz fiyatları son dönemde düşüş var ancak dikkat ederseniz ekim ve kasım aylarında doğal gaz fiyatları tavan yapmış yaklaşık 1200 dolarlar civarına çıkmıştır. Bugün itibariyle 759 dolar fiyatlara geriledi. İnşallah daha da düşer diye umut ediyoruz dünyadaki fiyatlar. Enerji ardından oluşan daha boğazlar ve tedarik sorunlarıyla birlikte Avrupa 'da enerji fiyatları son dönemde yüksek artışlar göstermiştir. 2021 Kasım ayı itibariyle elektrik fiyatı artış oranı Avrupa genelinde yüzde 15.9 iken Türkiye 'de elektrik fiyatının yıllık yüzde 22.1 oranında artış gösterdiği gözlenmektedir. Elektrik fiyat üzerine bakıldığında kilovat saat başında fiyat ülkemizde diğer ülkelerden daha düşüktür. Yaklaşık binde dokuz avro kilovat saati kadar bir düşüş var. Yaşanan enerji krizinin hissedildiği bir diğer kalem doğalgaz fiyatlarıdır. Rusya 'da doğalgaz, Avrupa 'ya ateşin yavaşlaması artışları kimi ülkelere ülkelerde bir önceki seneye göre iki kat daha farklı olmuştur. 2021 Kasım ayı itibariyle doğal gaz fiyatı artış oranı Avrupa genelinde yüzde 26yken Türkiye 'de doğal gaz fiyatının yıllık 19.4 artışla olduğu gözlenmiştir. Doğalgaz fiyatındaki artış oranları ülkenin manşet enflasyonlardan arındırarak ise Türkiye 'deki fiyatın 1.6 oranında geriledi.” diye konuştu.

“TURKOVAC KAYSERİMİZİN MEDARI İFTİHARI”

TURKOVAC yakın zamanda tüm dünyaya dağıtımın sağlanacağını aktaran Gürcan, “Normal faaliyetle devam ederken salgında ek olarak aldığımız tedbirleri göreceğiz. Türkiye salgın döneminde işletmeleri ve vatandaşı en fazla oranda destekleyen ülkelerden birisi olmuştur. IMF verilerine göre Covid 2019 döneminde verilen toplam desteklerin gayri safi yurt içi hasılaya oranlayıp gelişmekte olan ekonomilerde yüzde 9.9 iken Türkiye 'de yüzde 13.4’tür. Aynı oran Çin ve Rusya 'da yalnızca yüzde altı dolayında olmuştur. Bunu nasıl aşılamada sağlık alanda etkin çalışmamız ile çok kısa sürede yüksek başarılara imza attık. Türkiye 'de bugün en az bir dost doz aşısını yaptırmış, elli altı nokta dokuz milyon vatandaşımız bulunmaktadır. Tüm dozları tamamlanmış vatandaşlarımız 51.6 milyondur. Oranlarına baktığımızda Türkiye 'de nüfusun yüzde altmış yedisinin aşılandığını görüyoruz. Söz konusu olan dünyada yüzde 58. Türkiye dünya kupasını geride bırakan bir ülke olmuştur. TURKOVAC Kayserimizin medarı iftiharı olan başımızı kullanıma olayını aldık. Hızla aşılama sürecini başlattık. İnşallah bunu da tüm dünyaya yakında dağıtımına başlayacağız.” dedi. >>Selma Kösedağ