'Kayseri'de Cumhurbaşkanı'nın sözleri itibar görmüyor mu?'

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş neden, 'Kayseri'de Cumhurbaşkanı'nın sözleri itibar görmüyor mu?' diye sordu...

'Kayseri'de Cumhurbaşkanı'nın sözleri itibar görmüyor mu?'

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, kentsel dönüşüm projelerinde yatay mimariye önem verilmesi gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerinin aksine, Kayseri'de yapılan örneklerin inadına dikey inşa edildiğini söyledi. Ataş sordu; "Kayseri’de Cumhurbaşkanı'nın sözleri itibar görmüyor mu?"

"KAYSERİ'DE BİNALAR ESKİ DEPREM YÖNETMELİĞİNE GÖRE"

Kayseri'de binaların yapılarının depreme uygun olup olmadığının araştırılması ile ilgili olarak Meclis'e araştırma yapılması önerisinde bulunan Milletvekili Dursun Ataş, Kayseri’de bulunan binaların birçoğunun 1 Ocak 2019 tarihinde yayımlanan Bina Deprem Yönetmeliğinden önce yapıldığını ifade etti. Bu durumun Kayseri'deki binalarla ilgili soru işaretleri doğurduğunu belirten Ataş, “Jeoloji Mühendisleri Odası Temsilcileri 2001 yılından önceki bina stoklarının yenilenmesi gerektiğini ve şehirdeki binaların yüzde 40’ının riskli ve depreme dayanıksız olduğunu iddia etmektedir. İlgililerce bu riskli binaların eski yönetmeliğe göre yapıldığı, binaların son çıkan yönetmeliğe göre tekrar değerlendirilmesi gerektiği belirtilmektedir.” dedi.

"KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"

Kayseri'nin deprem bölgesi olduğunu hatırlatan Ataş, kentsel dönüşüm projelerinin de depreme uygun olmadığını belirterek, gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Ataş, “Cumhurbaşkanı her ne kadar yatay mimari yapılması yönünde düşüncelerini beyan etse de, şehrimize devasa dikey mimariler yapılmaya devam etmektedir. Ya cumhurbaşkanının sözleri itibar görmemekte ya da olası bir depremde bu binaların yapacağı domino etkisi umursanmamaktadır.” şeklinde konuştu.

"KAYSERİ DEPREME HAZIR MI?"

Yetkililer bir an önce Kayseri'de depreme dair incelemeler yapması gerektiğini kaydeden Ataş, “Kayseri’de son zamanlarda deprem kaynaklı yaşadığımız büyük acıların yaşanmaması için, olası bir deprem durumunda şehrimizin depreme ne kadar hazır olduğunun tespit edilmesi gerekmektedir. Bu bakımdan gerekli araştırma ve çalışmaların yapılması, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi ve çözüm önerilerinin sunulması amacıyla Meclis Araştırması açılması gerekmektedir.” diye konuştu.

"DEPREM BÖLGESİNDEYİZ AMA..."

Ataş, Kayseri'deki fay hatları ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Kayseri’nin büyük bir kısmı 3. bir kısmı ise 4. derece deprem kuşağında Ecemiş ve Sarız Fay Hatlarının etkisi altında yer almaktadır. Mersin-Adana istikametinden başlayarak Kayseri'ye kadar uzanan Ecemiş fayı, Sivas istikametine doğru devam etmektedir. Kayseri sınırlarına girdiği andan itibaren 3 kola ayrılan bu hattın birinci kolu Develi-Yahyalı üzerinden, ikinci kolu Yeşilhisar üzerinden, üçüncü kolu da Develi-Yeşilhisar Ovası'nın altından Erciyes Dağı’nı da katederek ilerlemektedir. Ecemiş fay hattında tarih süreci içerisinde 6.5 şiddetinde deprem yaşanmıştır. Kayseri’de aletsel ölçümlerin yapılmaya başlanmadığı yıllarında kent merkezinde ve Develi ilçesinde depremler yaşamıştır. Deprem ölçümlerinin yapılmaya başlandığı 1900’lü yıllarda ise, 1940 yılında 5,3 ve 5,2 şiddetinde depremler meydana gelmiş, 37 can kaybı yaşanırken 530 bina hasar görmüştür. 2008 yılında meydana gelen 4,9 şiddetindeki depremde ise can kaybı yaşanmamış, az sayıda bina hasar görmüştür. Kayseri de yaşanan depremler de göstermektedir ki Kayseri depreme hazırlıklı olmak zorundadır." Kurum Bülteni