Güzel kokmak isteyen hapı yuttu

Türk bilim insanları geliştirdikleri ilginç bir parfümle dikkatleri üzerine çekti. Yapay malzeme kullanılmadan üretilen parfümler alışagelmişin dışında bir kullanım sunuyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…

Güzel kokmak isteyen hapı yuttu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’de görev yapan Türk bilim İnsanları, alışagelmişin dışında bir parfüm üreterek tüm dikkatleri üzerine çekti. Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gülşah Gedik, Osmanlı döneminde Balkanlar ve Trakya'da yetiştirilen güllerin yeniden canlandırılması adına yeni bir çalışma başlattıklarını duyurdu.

Farklı bir alternatif sunuyor

Bilim insanlarının, yapay malzeme kullanmadan ürettikleri yutulabilir kapsüller sayesinde güzel kokmak isteyenler için alternatif bir seçenek sunuyor. İlk geliştirilen hap, gül kokusu olsa da farklı kokularda haplarında üretileceği sinyalini verildi. Bilim insanları, bu inovatif ürünle ilgili yaptıkları açıklamada, ‘Vücudun kokmasının dışında hem de tuvaletlerinde güzel kokmasını amaçladık’ ifadelerini kullandı.

Projeye 9 ay önce başladıklarını belirten Gedik,  Bulgaristan'da gül aroması ile yapılan şekerin kendilerini çok etkilediğini belirterek, daha iyisini yapmak için çalışmalara başladıklarının altını çizdi. Öte yandan aynı ürünün Kore ve Japonya’da da olduğu ve yutulabilir parfüm olarak piyasaya sürüldüğü öğrenildi. 

Güzel kokmak isteyen hapı yuttu

Doç. Dr. Gedik, diğer ülkelerde yapılan hapların içinde daha fazla kimyasalın olduğunu kaydederek şöyle dedi; ‘Bunun şeker formatında olması, şekerin vücut için zararlı bir madde olmasından dolayı şeker ve gıda maddesi olmadan daha standart formüller elde etmek istedik. Yaptığımız araştırmalarda Kore ve Japonya'da birer ürün gördük. Onlar da yutulabilir parfüm olduğu iddia edilen ürünlerdi. Yapılarını inceledik. Bize göre, o ürünlerin içeriğinde kimyasal yapısı açısından çok koruyucu madde vardı. Daha iyisini yapabilir miyiz sorusu ile günümüze kadar geldik. Tabii ki önceliğimiz araştırmalarımızı yaparken bulunduğumuz bölgenin yerel değerlerini ortaya çıkarmak ve daha etkin kullanımını sağlamak. Hem bulunduğumuz bölge hem de Bulgaristan'da Kızanlık kısmına kadar olan bölge, Osmanlı döneminde gül üretiminin çok fazla olduğu yerler.’