Göz hastalığı olanlar dikkat - Demans tehlikesi!

Scientific Reports adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırmada göz hastalığına sahip kişilere dikkat çekildi. Araştırmaya göre göz hastalıklarına sahip kişilerde demans tehlikesi olabilir! Kayserili vatandaşlar araştırıyor. Detaylar haberimizde…

Göz hastalığı olanlar dikkat - Demans tehlikesi!

Scientific Reports adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırmaya göre göz hastalıkları, kişilere 12 yıl önceden demans hastalığı uyarısı veriyor olabilir. Araştırmalara göre gözün duyarlılığının azalmasının, demans teşhis edilmeden 12 yıl önce beyindeki gerilemelerin işareti olabileceği bulundu.

Demans tek bir hastalık ismi olmayıp, bellek ve benzeri zihinsel yeteneklerin bozukluğu ile tarif edilebilecek bir bulgu olarak karşımıza çıkıyor. Demans, hafıza ve düşünme yeteneği, dikkat ve karar alma, dil ve konuşma merkezindeki bozulmalarla kendini gösterebiliyor. Bu hastalıkların hepsi beyinde bir takım değişikliklere neden olarak hastalıklara ait özgü bulguları ortaya çıkarıyor.

Göz hastalığı olanlar dikkat - Demans tehlikesi!

Yapılan araştırmada yaşları 48 ile 92 arasında değişen katılımcılar 2004-2011 dönemleri arasında izlendi. Çalışmanın başında gözlerinin duyarlılığını ölçmek için bir teste tabi tutulan katılımcılardan hareket eden noktaların bulunduğu bir alanda bir üçgenin belirdiğini görür görmez bir düğmeye basması istendi.

7 yıllık takip süresinin sonunda 537 katılımcıda demans başladığı saptanırken bu kişilerin üçgeni, demansa yakalanmayanlardan çok daha yavaş gördüğü kaydedildi.

Araştırmacılar demans hastalarının yeni tanıştıkları kişilerin yüzlerini düzgünce taramadığını da belirtiyor. Çalışmanın yazarları, sağlıklı kişilerin yeni gördüğü birinin yüzünü hafızasına kazımak için gözlerden buruna ve ağıza doğru bir tarama işlemi gerçekleştirdiğini söylerken demans hastaları bazen kaybolmuş gibi görünebileceği söylediler ve demans hastaları gözlerini bilinçli bir şekilde hareket ettirip çevreyi taramadıkları ve buna yeni tanıştıkları kişilerin yüzleri de dahil olduğunu belirttiler.