Görme engelli Umut'un projelerinden haberdar mısınız? 3. üniversite, dijital kitap...

Görme engelli Umut'un projelerinden haberdar mısınız, 3. üniversite, dijital kitap? Umut Yolcu ile günlük hayatta ne tür sıkıntılar yaşadığını, bir otobüse bindiğinde bir arkadaşıyla görüşmek istediğinde ya da gazete okuyarak, akışı takip etmek için neler ürettiğini konuştuk. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde...

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Görme engelli Umut'un projelerinden haberdar mısınız? 3. üniversite, dijital kitap...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Umut'un projelerinden haberdar mısınız, 3. üniversite, dijital kitap... Görme engelli Umut Yolcu ile görme engelli vatandaşların günlük hayatta ne tür sıkıntılar yaşadığını, bir otobüse bindiğinde, bir arkadaşıyla görüşmek istediğinde ya da gazete, dergi okumak akışı takip etmek istediğinde nelerle mücadele ettiğini ve bunları kolaylaştırmak adına neler yaptığını sorduk.

Yolcu ile engelli vatandaşların en büyük sorunlarından biri olan güvenli ulaşım ve erişimi, kaldırımlar, cadde ve sokaklardaki yetersiz sokak aydınlatmaları, sesli olmayan trafik ışıklarını, toplu taşıma araçlarındaki sesli sistemi ve bunların engellilerin erişim ihtiyaçlarına uygunluğunu konuştuk.

Yollar erişilebilir olmalı...

Kayseri Üniversitesi santralinde çalışıp, Erciyes Üniversitesi Tarih bölümünde okuduğunu ve bu bölümle beraber 3. üniversitesindeki eğitimine devam ettiğini belirten Yolcu, yolların erişilebilir olması gerektiğini, Belediye'nin görme engelli vatandaşlar için takmış olduğu yolların kırılıp bozulabildiğini bunların sürekli yenilenmesinin elzem olduğunu vurguladı.

Otobüslere sesli sistem gerekli

Otobüslere ilişkin de sesli sistemin olmayışının yanlış durakta inmeye sebep olabildiğini ve bunun sıkıntılara sebep oldığunu belirtti. Geçtiğimiz günlerde evine gitmek isterken otobüs şoföründen rica ettiği halde bir sesli uyarı sistemi olmadığı için farklı bir güzergahta indiğini söyleyerek otobüslerde sesli sistemin olmasını istediğini gazetemizle paylaştı. Tramvaylarda herhangi bir sıkıntı yaşamadığını ama otobüslerde de bu sistemin gerekli olduğunu mağduriyetlerin oluşmaması için önemli olduğunu söyledi.

'Engelli bireyler için video ve kitapların formatını düzenliyorum'

Kendisine yönelttiğimiz 'sizinle aynı kaderi paylaşan ve yaşamda aktif rol alan vatandaşlar için kolaylık olması amacıyla görme engelli bireylere özel geliştirdiğiniz dijital projeden bahseder misiniz?' sorusuna Youtube projesinin detaylarını anlatarak başladı.

Yolcu, Youtube'dan mp3 olarak videoları indirdiğini, bu videoları görme engelli bireylerin çalışması için düzenlediğini ve tekrar mp3 formatına dönüştürdüğünü, yine okuyabilecekleri pdf kitaplarda da format düzenlemesi yaptığını ifade etti. 'Ben de pdf kaynaklardan derslerimi çalışıyorum diyen Yolcu, 'Sabah 8.30'da işe gidiyorum, ders vaktim olan 17.30'a kadar format düzenleme işlemiyle uğraşıyorum' diye konuştu.

Her sabah haberleri okuyup değerlendirip, yorum yaptığını söyleyen Yolcu, X hesabı üzerinden de yorum yaptığını ve eleştirilerini yazdığını ve gündemi takip ettiğini anlattı.

'Kayseri Anadolu Haber Gazetesi'ni çok beğeniyorum haberlerinizi sosyal mecralardan takip ederek değerlendiriyorum' diyerek başarılı bulduğu haberler hakkındaki görüşlerini dile getirdi.